Dogovor sa SNS više nije moguć

Izvor: B92, 16.Okt.2013, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor sa SNS više nije moguć

Lider Demokratske stranke u oštrom intervjuu Nedeljniku, poslednjem na mestu gradonačelnika, kaže kako je SNS odbio ponudu za politički dogovor koji je ponudio Miki Rakić i kako nikakav dogovor više nije moguć. Dragan Đilas kaže da će posle izbora u Vrbasu tražiti posmatrače za sve sledeće pojedinačne izbore, kao i da je Miroslav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mišković podržao stvaranje ove vlade, a ne DS.

"Ne možete da očekujete nikakvu koaliciju između DS i SNS posle sledećih izbora, jer to za nas nije pitanje izborne matematike nego politike. Pre šest meseci smo SNS kroz autorski tekst potpredsednika Rakića nudili ne ulazak u vlast, već politički dogovor o najvažnijim temama. Dogovor toliko potreban Srbiji. Odgovor na ponudu smo dobili kroz uvrede i laži koje o nama svakodnevno iznose", kazao je Đilas.

Gradonačelnik u tehničkomm andatu kaže da je DS u Vrbasu dobio 18 odsto glasova, ali da mediji pod Vučićevom kontolom objavljuju da je svaki rezultat DS katastrofa "i kad dobijemo devet i kad dobijemo 20 odsto".

"Atmosfera održavanja lokalnih izbora je bila takva da nema nikakve veze s demokratijom i vratila nas je u neka vremena za koja smo verovali da su ostala iza nas. DS će se verovatno obratiti OEBS i EU i tražiti posmatrače za sve sledeće pojedinačne izbore", rekao je Đilas.

On je u intervjuu Nedeljniku rekao da SNS ne deli iskreno evropske vrednosti, da SPS zaista nije stranka koja se bori za bilo čiji socijalni interes, kao ni da oni koji su iskrene patriote, danas razumeju da njihova opcija nije DSS.

"Hoćete li da mi kažete da samo PUPS štiti penzionere? Kako je onda PUPS prihvatio da se ukine trinaesta penzija u Srbiji, jer je pola miliona penzionera po ugledu na beogradske dobijalo 16.000 godišnje.

Na pitanje o svojim kadrovima i zašto se on okružuje mladim i poslušnim ljudima Đilas odgovara: "U pravu ste kad kažete da su mladi, ali uopšte nisu poslušni. Balša Božović je u parlamentu izneo mnoge stvari koje su apsolutno tačne i koje ne može niko da ospori. Problem je u tome kako je to Božović izrekao. Iskreno sam mu rekao da nije primereno da se poslanik DS ne obraća potpredsedniku vlade sa 'gospodine' i on je i sam to shvatio. Demokratska stranka mora da ostane to oličenje intelektualizma i pristojnosti, ali nas je u najtežim vremenima krasila još jedna osobina. Hrabrost."

On je priznao da "DS snosi odgovornost za ono gde je danas ova zemlja. Za sve što je dobro i za sve što nije dobro, ali nismo mi nikada sami vladali, niti nam je to bio cilj. Pored nas, odgovornost snose i SPS i radikali, a danas i SNS, za to što su nas uveli u sve ratove i sva ludila, izgubljene živote i uništenu Srbiju".

Đilas je pozvao Vučića da konačno kaže ko je lopov u Srbiji.

"Pre dve godine govorio da su Dačić i Dinkić lopovi, a danas tvrdi da su oni pošteni, a da smo ja i čitava DS lopovi. Izvinite, gospodo, ali to nije borba protiv korupcije, to je čist politički marketing. Ako je borba protiv korpucije samo Vučićeva, molim da mi se kaže kad je govorio neistinu - onda kad je optuživao Dinkića i Dačića, ili danas, kad tvrdi da su oni pošteni a DS lopovska".

Što se tiče njegovih odnosa s Miškovićem Đilas kaže:

"Izgleda se toga da je Mišković navijao za ovu vladu više niko ne seća. Kakve veze ima DS s Miškovićem? On je optužen, bio je u pritvoru, počinje mu suđenje i sud će da kaže da li je kriv ili nije. A ne ni vi, ni Vučić, ni ja, nego samo sud. I ta odluka suda mora da se poštuje. Hoćete li u Evropu, svet? SNS danas ne valja ni Ustavni sud, jer je zaboga ocenio da je Mišković bio predugo u zatvoru. Pa nismo mi na to skrenuli pažnju zbog Miškovića, nego zbog svih naših ljudi koji nezakonito sede u pritvoru. Takvu odluku bi dobio i Saša Dragin i mnogi drugi samo da su se žalili.

Đilas je u velikom intervju priznao da je "postao predsednik stranke, a da se nisam spremao za taj posao", da "igra basket samo s prijateljima" na pitanje ko bi dobio između njega i Vučića, kao i šta opčekuje od Borisa Tadića. Na pitanje šta bi od bivših lidera voleo da nasledi kaže - od Đinđića energiju, od Tadića toleranciju i od Mićunovića strpljenje

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đilas: Dogovor DS-a i SNS-a nije moguć

Izvor: Telegraf.rs, 16.Okt.2013

- Ne možete da očekujete nikakvu koaliciju između DS-a i SNS-a posle sledećih izbora, jer to za nas nije pitanje izborne matematike nego politike - kaže lider DS-a

Nastavak na Telegraf.rs...

Ðilas: Nikakav dogovor sa SNS više nije moguć

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Okt.2013

Lider Demokratske stranke Dragan Ðilas izjavio je da posle sledećih izbora ne treba očekivati koaliciju između DS i SNS i da nikakav politički dogovor sa tom strankom više nije moguć.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.