Doček za Nobelovu medalju u Evropskom parlamentu

Izvor: Blic, 12.Dec.2012, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doček za Nobelovu medalju u Evropskom parlamentu

Poslanici Evropskog parlamenta u Strazburu svečano su danas "dočekali" Nobelovu medalju za mir koja je ove godine dodeljena Evropskoj uniji, na kratkoj ceremoniji na kojoj nije pominjana dužnička kriza na kontinentu.

Po dolasku iz Osla, gde su u ponedeljak primili nagradu u ime EU, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i predsednik Evropske komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Žoze Manuel Barozo predstavili su medalju poslanicima u sali za zasedanja u Strazburu.

Nobelova nagrada za mir je "veoma velika čast za sve gradjane Evrope" i "priznanje za potpuno jedinstven projekat koji je duboko izmenio Evropu", istakao je Barozo.

"Svet u 21. veku nas poziva da prevazidjemo viziju demokratije i suvereniteta zasnovanu na nacionalizmu", poručio je Barozo.

Šulc je istakao da je bio veoma dirnut prilikom uručenja nagrade u Norveškoj.

"U trenutku kada mnogi naši gradjani zbog teške krize gaje sumnje u pogledu Evrope, Nobelov komitet nam je poslao dragocenu poruku - ne uništavajte je", rekao je predsednik Evropskog parlamenta.

"Više nego ikada, u ovom periodu krize i promena, ne možemo da ne primetimo da, iako u današnjoj EU nema rata i totalitarizma, druge oluje mogu da je pogode u svakom trenutku", istakao je Šulc.

Na kraju ceremonije, Van Rompej, Šulc i Barozo su simbolično uručili nagradu gradjanima iz 27 država članica EU.

Povezane vesti: U Briselu sutra počinju pripreme za pregovore Srbije sa EU Srpska Vlada četiri puta pokušala da prevari Brisel

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Doček za Nobelovu medalju u EP

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Dec.2012

Poslanici Evropskog parlamenta u Strazburu svečano su danas "dočekali" Nobelovu medalju za mir koja je ove godine dodeljena Evropskoj uniji, na kratkoj ceremoniji na kojoj nije pominjana dužnička kriza na kontinentu. Po dolasku iz Osla, gde su u ponedeljak primili nagradu u ime EU, predsednik Evropskog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.