Datum izbora mora biti poznat do 13. marta

Izvor: Studio B, 18.Jan.2012, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Datum izbora mora biti poznat do 13. marta

Termin održavanja izbora za republički i lokalne parlamente trebalo bi da bude poznat najkasnije do 13. marta, što je poslednji rok za njihovo raspisivanje.

Prema Ustavu Srbije, izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike 90 dana pre isteka mandata aktuelnom sazivu Skupštine Srbije, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana. Prošli parlamentarni i lokalni izbori održani su 11. maja, a republički parlament je konstitusan 11. juna, što znači >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da mandat aktuelnom sazivu ističe 11. juna ove godine.

Republička izborna komisija je u proceni potrebnih finansijskih sredstava za 2012. godinu, kako je pisalo u obrazloženju republičkog budžeta, imala u vidu zakonske rokove za sprovođenje redovnih izbora, budući da mandat aktuelnog saziva parlamenta ističe 11. juna, što znači da izbori treba da budu raspisani do 13. marta.

Zakon o izboru narodnih poslanika propisuje da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana. Predviđeno je, takođe, da se izbori za poslanike održavaju najkasnije 30 dana pre isteka mandata poslanika kojima ističe mandat. Izbori se, prema ranijim najavama, mogu očekivati krajem aprila ili početkom maja.

Predsednica Skupštine Srbije je u nedavnom intervjuu Tanjugu rekla da misli da predsednik Srbije Boris Tadić izbore planira za kraj aprila ili početak maja. Podsećajući da se u istom periodu završava mandat najvećem broju lokalnih samouprava, Đukić Dejanović je navela da će, iz ekonomskih razloga, kao predsednica parlamenta, lokalne izbore zakazati tako da budu jednovremeno održani sa parlamentarnim izborima.

"Pošto ja raspisujem lokalne izbore, usaglasiću termin sa onim koji bude bio za parlamentarne izbore, a o kojem će nas obavestiti predsednik Boris Tadić. Mislim da on planira da to bude krajem aprila ili početkom maja, i sada više nema razloga da se tako i ne dogodi", rekla je Đukić-Dejanović.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, izbori za odbornike moraju da budu sprovedeni najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnim odbornicima. Izbore za odbornike raspisuje predsednik Skupštine Srbije, a od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 dana, ni više od 60 dana. Takođe, u 2012. godini mogu se očekivati i predsednički izbori, što je najavio i predsednik Srbije Boris Tadić.

Prema Ustavu Srbije, predsednik države bira se na neposrednim izborima, koje raspisuje predsednik Skupštine Srbije 90 dana pre isteka mandata akutuelnom predsedniku, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana. Predsednik Tadić ja na dužnost stupio 15. februara 2008. godine, a to mu je drugi mandat, jer je prvi put za predsednika Srbije izabran juna 2004. godine.

Mandat predsedniku Republike, prema Ustavu Srbije, traje pet godina, a jedno lice ne može više od dva puta da bude birano na tu funkciju. Tadić može da se kandiduje i za naredni mandat, budući da je prema Ustavu Srbije, koji je donet 2006. godine, njegov aktuelni, sadašnji mandat, prvi mandat.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Datum izbora mora biti poznat do 13. marta

Izvor: Radio 021, 18.Jan.2012

Termin održavanja izbora za republički i lokalne parlamente trebalo bi da bude poznat najkasnije do 13. marta, što je poslednji rok za njihovo raspisivanje.

Nastavak na Radio 021...

Raspisivanje izbora do 13. marta

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jan.2012

Poslednji rok za raspisivanje izbora je 13. mart, do kada treba da bude utvrđen datum za njihovo održavanje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.