Đurić: Razgovor sa Putinom poruka da Srbija nije sama, podrška zaključcima Srba sa KiM

Izvor: RTS, 29.Mar.2018, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Razgovor sa Putinom poruka da Srbija nije sama, podrška zaključcima Srba sa KiM

Beograd podržava zaključke Srba sa KiM i njihovu nameru da započnu formiranje Zajednice srpskih opština, koje je njihovo pravo po Briselskom sporazumu, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Marko Đurić je rekao da očekuje da umesto pretnji ratom, koje ništa dobro ne mogu da donesu, predstavnici Prištine omoguće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbima da u naredne tri nedelje počnu da rade na formiranju i izradi statuta ZSO.

"Srbija je opredeljena za mir, Srbija želi, čuva i čuvala je mir i zato podržavamo zaključke Srba sa KiM i njihovu nameru da započnu formiranje ZSO, koje je njihovo pravo po Briselskom sporazumu, po domaćem i međunarodnom pravu", istakao je Đurić.
Poručio je pojedinim prištinskim ministrima koji prete hapšenjem ukoliko dođe do formiranja ZSO, da prvo treba da uhapse sebe jer pet godina ne sprovode sporazum.
Ocenjuje da su razgovori koje je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i međunarodnim zvaničnicima ohrabrenje za Srbe na KiM, jer je jasno da se Srbija bori, da nije sama u nastojanjima da očuva mir i ukaže na poštovanje sporazuma.
Srbija podržava uspostavljanje ZSO onakve kakva je predviđena Briselskim sporazumom a ne onako kako zamišljaju pojedini albanski mediji ili političari pominjući odluke Ustavnih sudova, dodaje Đurić.
"Jedina moguća forma je onako kako je predviđeno Briselskim sporzumom. Oni su odlukom ustavnog suda poništili 22 od 23 tačke principa o uspostavljanju zajednice i takvo formiranje neće biti moguće", naglasio je Đurić i rekao da deli mišljenje predsednika Srbije da politički predstavnici Albanaca nisu ozbiljni u nameri o uspostavljanju zajednice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić: Vlada podržava formiranje Zajednice srpskih opština na KIM

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Mar.2018

Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Vlada Srbije podržava predstavnike Srba sa Kosova i Metohije u nameri da započnu formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO)...Kako je rekao novinarima, ako u roku od tri nedelje Priština ništa ne uradi, predstavnici...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.