Djukanović: Bajden neće menjati politiku SAD prema Srbiji

Izvor: Beta, 21.Jan.2021, 16:44

Djukanović: Bajden neće menjati politiku SAD prema Srbiji

Direktor Centra za spoljnu politiku i profesor na Fakultetu političkih nauka Dragan Djukanović izjavio je danas da promena u Beloj kući neće suštinski uticati na "već zacrtanu" politiku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prema Zapadnom Balkanu i Srbiji.Djukanović je agenciji Beta kazao da će SAD biti orjentisane na unapredjenje dijaloga izmedju Beograda i Prištine, povećanje funkcionalnosti Bosne i Hercegovine (BiH) kao države, kao i proširenje NATO na BiH i u perspektivi na Kosovo."Mislim da neće biti zahteva da i Srbija postane član NATO", ocenio je Djukanović.Prema njegovim rečima fokus odnosa SAD prema Beogradu biće dijalog s Prištinom."Novi državni sekretar Entoni Blinken je već kazao da će tekovine ekonomske normalizacije sa Srbijom biti sprovedene. S novom američkom administracijom možemo da očekujemo prelazak s ekonomske u političku normalizaciju, pre svega kroz sveobuhvatni sporazum s Prištinom", kazao je profesor.Dodao je da će SAD pokušati i da redefiniše probleme u bilateralnim odnosima s Beogradom kroz rešavanje ubistva braće Bitići 1999. godine i sudski epilog paljenja američke ambasade 2008. godine.Na pitanje kakav će biti uticaj Vašingtona kada su u pitanju evrointegracije Srbije, Djukanović je rekao da će SAD sigurno dati potporu da se pre svega ispune obaveze iz poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Đukanović: Promena u Beloj kući neće uticati na zarctanu politiku SAD

Izvor: N1 televizija, 21.Jan.2021

Direktor nevladine organizacije Centar za spoljnu politiku Dragan Đukanović izjavio je da promena u Beloj kući neće suštinski uticati na "već zacrtanu" politiku Sjedinjenih Američkih Država prema Zapadnom Balkanu i Srbiji.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.