Đorđević: Balkansko vojno-medicinske snage pred izazovima

Izvor: RTS, 05.Okt.2016, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Balkansko vojno-medicinske snage pred izazovima

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević u na ceremoniji osnivanja Stalne organizacije Balkanskih vojno-medicinskih snaga u Skoplju izjavio je da se sve zemlje u regionu suočavaju sa istim ili sličnim izazovima.
Zoran Đorđević je u ime Srbije, koja će naredne dve godine predsedavati organizacijom, naveo da se ti izazovi odnose na zajednički odgovor članica na rezoluciju koja naglašava potrebu za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajedničkim pristupom namenjenim očuvanju međunarodne bezbednosti, prenosi MIA.

"Misija će biti u mogućnosti da obezbedi medicinsku podršku u kriznim situacijama i da brzo reaguje sa ciljem smanjenja posledica katastrofa u regionu", kazao je Đorđević.
Balkanske vojno-medicinske snage čine vojske Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Srbije, a te zemlje će učestvovati i pomagati jedni drugima u kriznim situacijama. Centar za te operacije otvoren je u vojnoj bazi "Ilinden" u makedonskoj prestonici.
Zvaničnik Pentagona koji je prisustvovao ceremoniji pukovnik vojske SAD Kevin Hill izjavio je da se ne radi o običnoj vojnoj jedinici, već o jednistvenoj međunarosnoj jedinici usklađenoj sa NATO standardima koja je konkretni primer regionalne saradnje.
Ove snage su projektovane multinacionalne modularne snage namenjene za širok spektar operacija brzog odgovora na krizne situacije, posebno kada je reč o elementarnim i drugim katastrofama na prostoru Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju Ambasade Norveške, zemlje koja zajendo sa SAD finansira ovaj projekat.
Dugoročno gledano ti kapaciteti bi se mogli koristiti i za međunarodne operacije.
Po formiranju Balkanske medicinske snage treba da budu osposobljene da hitno reaguju u pružanju medicinske podrške nivoa 2 (lake poljske bolnice), do trenutka konsolidovanja postojećih civilnih medicinskih struktura.
Članovi Balkanskih vojnomedicinskih snaga su u maju obeležili kraj vežbe "Proleće 2016" i predstavili stečena znanja brzog reagovanja u kriznim situacijama na beogradskoj Vojno-medicinskoj akademiji.
To je podrazumevalo sve - od oživljavanja do brzih operacionih zahvata u montažnoj sali.
Ovaj projekat, koji finansiraju Norveška i SAD, započeo je 2010. godine i jedinstven je primer saradnje u regionu gde svaka zemlja ima različit odnos prema EU i NATO.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Đorđević u Skoplju: Ceo region ima iste i izazove i rizike, rešavati ih zajednički

Izvor: Blic, 05.Okt.2016

Ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je danas u Skoplju da se u ovom momentu sve države našeg regiona suočavaju sa istim ili veoma sličnim izazovima i rizicima, koji pozivaju na zajednički odgovor u njihovom rešavanju...Govoreći na otvaranju Stalne organizacije Balkanskih vojnomedicinskih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.