Đerdap: Sprečeno krijumčarenje jemenskih kameleona

Izvor: B92, 22.Feb.2016, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đerdap: Sprečeno krijumčarenje jemenskih kameleona

Beograd -- Carinici su na graničnom prelazu Đerdap 1 sprečili da u zemlju budu uneta dva živa jemenska kameleona (Chamaeleo calyptratus), bez odgovarajuće CITES dozvole.

Kako je saopštila Uprava carina, Kameleoni su otkriveni u petak 19. februara, oko 21 sat, prilikom kontrole putničkog prometa iz pravca Rumunije, u automobilu ''golf 4'', rumunskih registarskih oznaka, kojim je putovao 24-godišnji srpski državljanin.

Prilikom carinske kontrole, pomenuti putnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izjavio da studira veterinu u Rumuniji i da sa sobom prevozi i svoja dva ljubimca koja je kao poklon dobio za rođendan.

Na pitanje carinika da li poseduje adekvatnu dozvolu za promet tih egzotičnih životinja, odgovorio je da nije znao da mu je potrebna bilo kakva dozvola.

Jemenski kameleoni spadaju među više od 30.000 različitih divljih vrsta faune i flore koji su zaštićene na osnovu CITES konvencije, odnosno međunarodnog ugovora kojim se ugrožene vrste štite od prekomerne trgovine na međunarodnom nivou, kroz sistem izdavanja i kontrole uvoznih i izvoznih dozvola.

Životinje su dobrom stanju i blagovremeno su zbrinute u zoološkom vrtu grada Beograda.

Uprava carina je slučaj prosledila Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, radi pokretanja prekršajnog postupka u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti prirode.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.