Dinar nastavlja pad, Tabaković tvrdi da ne treba da brinemo

Izvor: Radio 021, 15.Dec.2014, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar nastavlja pad, Tabaković tvrdi da ne treba da brinemo

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da građani, kada je u pitanju devizni kurs, ne treba da brinu, jer tu ne postoje nikakva negativna spekulativna dešavanja.

"Ne postoje nikakva spekulativna dešavanja u negativnom smislu reči, ali postoji uticaj koji se zove stvaranja straha i panike koji na drugim tržištima možda nije tako značajan. Vi odlično znate šta u domenu finansijskih institucija znače reči poverenje i strah“, rekla je Tabaković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Tabaković je, na pitanje "kada će se i kako zaustaviti istorijski minimumi domaće valute", odgovorila: "Kada budete prestali da ih nazivate istorijskim minimumima ili maksimumima i kada budete shvatili da NBS nema fiksirani kurs, da posluje u režimu plivajućeg kursa i da se trudi da kratkoročno izazvane i prevelike oscilacije umiri, ali i da nije svemoćna da sve što je slika privrede i međunarodnog okruženja reši sama. Apelujem da se svi ponašaju odgovorno i budemo ponosni što krajem 2014. postoje oni koji iznose dobit ili je isplaćuju svojim akcionarima van Srbije, što imamo državu koja uredno plaća svoje zatečene obaveze u deviznom iznosu, što imamo pojačano plaćanje isplate kredita...", rekla je Tabaković za N1.

Prema njenim rečima, svi treba da učine ono što je na njima kako bi poboljšali proizvodnju koja će imati bolji izvoz, a tako i priliv deviza. "To je jedino što će u krajnjem ili dugom roku moći ovu priču da dovede u realne okvire", zaključila je Tabaković.

Evro sutra 122,21 dinara

Dinar će sutra zadržati približno istu vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 122,2093 dinara za evro, što je nova najslabija vrednost domaće valute.

Narodna banka Srbije prodala je danas na Međubankarskom deviznom tržištu 10 miliona evra, kako bi ublažila dnevne oscilacije kursa. Evro će koštati pet para više nego danas, kada je kurs 122,1498 dinara za evro.

Dinar će biti slabiji prema evru za 6,2 odsto nego na početku ove godine, za 6,1 odsto slabiji nego pre godinu dana, a za 1,4 odsto slabiji nego pre mesec dana. Dinar je ove godine bio najjači 1. januara, kada je jedan evro koštao 114,6421 dinara.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.