Davenport: Počinje realizacija dogovorenog

Izvor: Radio 021, 19.Jan.2015, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davenport: Počinje realizacija dogovorenog

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport ocenio je da će 2015. godina pružiti velike mogućnosti za ključni napredak Srbije ka članstvu u EU i da je sada vreme da se realizuje ono što je zacrtano na papiru.

"Pregovori o pristupanju Srbije EU formalno su započeli pre godinu dana u Briselu. Od tada se mnogo radilo na pripremi pregovora o konkretnim poglavljima i započinjanju ključnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << reformi. Taj zalet i stepen ambicije treba održati kako bi zemlje članice EU otvorile prva poglavlja ove godine", rekao je Davenport.

Davenport je naveo da je Vlada Srbije prošle godine donela brojne reformske zakone i usvojila nekoliko dobrih akcionih planova i da je sada vreme da se realizuje ono što je zacrtano na papiru. "Svi se nadamo i očekujemo da će 2015. biti godina realizacije. Trebalo bi da reforme počnu da pokazuju rezultate koji ce pomoći oporavku privrede, kako bi do idućeg Izveštaja o napretku Srbije svi mogli da ga vide i osete, čak i ako ne pročitaju izveštaj", istakao je šef delegacije EU.

"EU je daleko najveći partner Srbije u najrazličitijim sferama. Na tržište EU ide oko 70 odsto srpskog izvoza, zemlje EU su apsolutno najveći investitor u srpsku privredu. Iz pretpristupnih fondova svake godine dajemo oko 200 miliona evra u vidu bespovratne pomoći za reforme u prioritetnim oblastima pristupnog procesa, ali i u druge svrhe", rekao je Davenport. "Premijer odlično zna koliko toga EU radi u korist Srbije i da će u periodu koji je pred nama, zajednički morati još više da se uradi. Ne bi trebalo da nam neke stvari skreću pažnju sa poslova koji su pred nama", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, sve zemlje članice EU podržavaju pristupanje Srbije Uniji.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.