Danas se navršava 21 godina od napada u Dobrovoljačkoj ulici

Izvor: Politika, 03.Maj.2013, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas se navršava 21 godina od napada u Dobrovoljačkoj ulici

BEOGRAD – Danas se navršava 21 godina od napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, gde su pripadnici nekadašnje armije BiH 3. maja 1992. godine, nakon presretanja kolone pripadnika JNA koja se mirno povlačila iz grada, na monstruozan način ubili 42, ranili 73 i zarobili 215 vojnika, oficira i civila.

Kolonu pripadnika JNA koja se, prema dogovoru, povlačila iz komande Druge vojne oblasti, napali su na prevaru, kršeći dogovor, pripadnici BiH Teritorijalne odbrane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pod muslimanskom komandom, policija i paravojne formacijw „Zelene beretke” i „Patriotska liga”.

Prema podacima MUP-a Republike Srpske, u tom napadu su ubijena 42 pripadnika JNA i civila, među njima pet oficira, 73 osobe su ranjene, a 215 zarobljeno ili oteto.

Prethodno su, 2. maja 1992. godine, pripadnici vojnih i paravojnih formacija bosanskih muslimana napali Dom JNA u Sarajevu i nekoliko drugih vojnih punktova u gradu i ubili 14 pripadnika JNA.

Kao odgovor na te napade, pripadnici JNA su istog dana na sarajevskom aerodromu zadržali muslimanskog lidera i, u to vreme predsednika Predsedništva BiH, Aliju Izetbegovića, koji se u pratnji potpredsednika tadašnje vlade Zlatka Lagumdžije i kćerke Sabine vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu.

Izetbegović je potom odveden u kasarnu JNA u Lukavici, nadomak Sarajeva, radi pregovora o bezbednoj evakuaciji vojnika, oficira i civila na službi u JNA iz komande Druge vojne oblasti, kao i drugih kasarni koje su bile pod opsadom muslimanskih snaga u Sarajevu.

U pregovorima su učestvovali tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, general Milutin Kukanjac, komandant mirovnih snaga UN (Unrpofor) kanadski general Luis Mekenzi, član Predsedništva BiH Ejup Ganić, a bezbednu evakuaciju garantovao je sam Izetbegović.

Pošto je sporazum postignut, kolona sa vozilima JNA krenula je iz komande u naselju Bistrik, a na njenom čelu nalazio se transporter u kojem su, kao zaštitnica, bili Izetbegović, generali Mekenzi i Kukanjac.

Samo kilometar dalje, kada je transporter na čelu konvoja izbio iz Dobrovoljačke ulice na Skenderiju, oko 20 teritorijalaca je preprečilo vozilo, odsekavši pritom ostatak kolone, a iz okolnih kuća, sa udaljenosti oko pedesetak metara, otvorena je vatra.

Pripadnici JNA, uglavnom mladi vojnici, bespomoćno su sedeli u vozilima i na kamionima, a prema svedočenjima preživelih, likvidacije su bile brutalne - napadači su izvlačili nenaoružane vojnike, oficire i civilna lica, koja su uz ponižavanje, ranjavali i ubijali na ulici.

„Mogao sam da vidim kako vojnici teritorijalne odbrane proturaju cevi kroz prozore civilnih automobila, koji su bili deo konvoja, i pucaju (...) video sam kako se krv sliva niz vetrobrane kola”, napisao je u svojoj knjizi „ Peacekeeper Road to Sarajevo” general Mekenzi. Čelnik „plavih šlamova” zapisao je tada u svoju beležnicu: „Bio je to definitivno najgori dan u mom životu”.

Za ovaj zločin do sada niko nije odgovarao, pošto je januara 2012. Tužilaštvo BiH donelo naredbu o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, pošto je, po tumačenju tužilaštva , utvrđeno da „u radnjama osumnjičenih nisu sadržana obeležja krivičnog dela”.

Okupljanje i kontraokupljanje u bivšoj Dobrovoljačkoj

Istovremeno sa građanima Republike Srpske u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, koji povodom 21. godišnjice odaju poštu ubijenim pripadnicima JNA, svega nekoliko metara dalje, danas su se okupili i pripadnici nekadašnje paravojne formacije „Zelene beretke” koji će obeležiti godišnjicu stradanja svojih saboraca.

Građani Republike Srpske položiće cveće i zapaliti sveće za poginule i nestale pripadnike JNA tokom proteklog građanskog rata u BiH, a iz Pododbora Vlade RS za obeležavanje značajnih istorijskih događaja ranije je najavljeno da se očekuje dolazak 200 osoba, javili su banjalučki mediji.

Portparol MUP-a Kantona Sarajeva Irfan Nefić najavio je da će policija preduzeti široke bezbednosne mere kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Predsednik UG „Zelene beretke” Emin Švrakić je rekao kako će njihovi članovi ignorisati skup građana iz RS jer, kako je rekao, oni ne žele problem.

Ratni komandant Dževad Topić je rekao kako branioci Sarajeva počast na ovom mestu odaju već 21 godinu, dok delegacija iz RS to započela pre četiri godine.

„Nema potrebe za dizanjem tenzija, mi smo došli da odamo počast poginuloj deci i borcima. Žao mi je što ovde nema političcara, koji se slikaju samo pred izbore”, rekao je Topić.

Tanjug

objavljeno: 03/05/2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.