Dačić položio venac u Dragincu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2012, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić položio venac u Dragincu

LOZNICA -

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić položio je venac na Spomen-kosturnicu na stratištu u Dragincu kod Loznice, gde se danas obeležava godišnjica masovnog zločina počinjenog nad civilima u Drugom svetskom ratu.

Spomen-kosturnica u selu Draginac, podseća Ministarstvo u saopštenju, svedoči o prvom masovnom zločinu počinjenom nad civilima u Drugog svetskog rata na teritoriji tada okupirane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije, kada je tokom jednog dana,14. oktobra 1941. godine, izvršena odmazda streljanjem 2.950 civila.

U jesen 1941. godine jedinice Vermahta krenule su u ofanzivu sa ciljem da povrate izgubljene teritorije u zapadnoj Srbiji. Jedna kaznena ekspedicija uputila se ka Krupnju, ali je na mostu preko Jadra, kod mesta Gajića Stena u blizini Draginca, zaustavljena i razbijena od partizanskih odreda.

Nemačke okupacione snage su kao odmazdu za ovaj poraz iz Draginca i okoline sakupile i potom na nekoliko mesta u Dragincu streljale ukupno 2.950 lica. Najmlađa žrtva bila je stara svega tri dana. Nakon toga su ih sve zatrpali u zajedničke grobnice.

Grobnice su posle rata uređene i obeležene, a 1961. godine svi posmrtni ostaci preneti su u zajedničku spomen-kosturnicu izvan sela.

Spomen-kosturnica je obeležena granitnim spomenikom visine sedam metara, autora Ostoje Gordanića Balkanskog. Na memorijalu su ispisani spomen-tekstovi, a na mestu ranijih grobnica ostale su uređene humke na kojima se nalaze ploče sa stihovima Đorđa Radišića.

U potpunosti je obnovljena sredstvima resornog Ministarstva rada i socijalne politike 2011. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić: Srbija svojim žrtvama gradila novu Evropu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2012

LOZNICA -..Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić položio je venac na Spomen-kosturnicu na stratištu u Dragincu kod Loznice, gde se danas obeležava godišnjica masovnog zločina počinjenog nad civilima u Drugom svetskom ratu...Premijer je poručio da je Srbija svojom borbom protiv fašizma i žrtvama...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.