Dačić: Srbiju očekuju važne spoljnopolitičke aktivnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Nov.2014, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbiju očekuju važne spoljnopolitičke aktivnosti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da Srbiju u narednom period očekuje niz veoma značajnih spoljnopolitičkih aktivnosti, što je pre svega rezultat njenog promenjenog spoljnopolitičkog položaja.

"Mi, kao mala zemlja, moramo da stvaramo sebi dobre međunardne uslove za sprovođenje međunarodne politike. Već se spremamo za sledeće aktivnosti. Želimo da dobro organizujemo samit >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sa Kinom i zemljama centrlane i jugoistočne Evrope", rekao je Dačić.

On je najavio da će premijer Aleksandar Vučih imati bilateralnu posetu Izraelu, te da će prisustvovati sednici Saveta bezbednosti u Njujorku o Kosovu.

"Ja ću imati niz poseta zemljama, od Danske, Argentine i Čilea pa do Rusije, zatim ću biti u Briselu 2. i 3.decembra, a već 4. Srbija će praktično preuzeti palicu za predsedavanje OEBS-om, iako to formalno započinje 1. januara naredne godine", rekao je Dačić.

On je podsetio da kandidaturu za predsedavanje OEBS-om nije podnela ova, već vlada Borisa Tadića i Vuka Jeremića.

Dodao je da je to sada veliki izazov, te da će Srbija morati da se bavi i pitanjem Rusije i Ukrajine, jer Kontakt grupu čine predstavnici tih zemalja i zemlje predsedavajcuhe OEBS-om.

"Teza da Krim nije isto što i Kosovo vređa našu inteligrenciju", rekao je ministar i dodao da je tema teritorijalnog integriteta veoma bolna za Srbiju, jer nije imala podršku kada je Kosovo u pitanju.

To, međutim, dodao je, ne znači da će Srbija da priznaje narušavanje teritorijalnog integriteta u drugim zemljama.

Dačić je rekao da ponekad treba učiti od predstavnika država članica EU, a kao zanimljivost je naveo da je njegov mađarski kolega Peter Sijarto prošle sedmice, prilikom posete Beogradu, tražio da se skloni zastava EU koja je stajala zajedno sa srpskom i mađarskom zastavom.

"To je bio bilateralni razgovor i oni ne žele da narušavaju svoj suverenitet", zaključio je Dačić.

Upitan kada će Srbija morati da uskladi svoju politiku sa politikom Evropske unije i šta to znači, Dačić je rekao da "mi to formalno pravno treba da učinimo do kraja procesa, pre ulaska u EU".

"Do tada, mi treba da imamo spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku usklađenu sa EU. Kada će to biti? Najmanje za pet godina, otprilike do 2020. s obzirom na to da je rečeno da za vreme mandata ove Komisije neće biti prijema novih članova", rekao je Dačić na TV Pink.

Govoreći o otvaranju poglavlja za priključenje Srbije EU, Dačić je rekao da su sve zemlje saglasne da najpre treba otvoriti poglavlje 32 koje se tiče finansija, ali da Nemačka smatra da najpre treba otvoriti neko od tri poglavlja koja se smatraju "veto poglavljivima".

Reč je o poglavljima 23, 24 i 35 gde u svakom momentu neko može da kaže da Srbija nije dovoljno napredlovala i da pregovore treba zaustaviti, precizirao je Dačić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.