Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jun.2016, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Odluka Britanaca ne menja put Srbije

BEOGRAD - Odluka Britanaca na referendumu nema nikakve veze kada je riječ o političkom putu Srbije, rekao je ministar inostranih poslova u tehničkoj vladi Ivica Dačić.

Kako kaže, Srbija treba da nastavi evropski put i radi svoj dio posla.

Osim toga, on je naveo da je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić za 10.30 sati zakazao sjednicu Vlade Srbije.

Na toj sjednici, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je Dačić rekao za RTS, tema će, pored ostalog, biti i reakcija na referendum, odnosno na očuvanje stabinosti u zemlji.

Država će, prema njegovim riječima, preduzeti sve svoje mjere kako bi se sačuvala ekonomska i finansijska stabilnost u uslovima kada dolazi do određenih poremećaja na svjetskom tržištu koji su nastali nakon izjašnjavanja Britanaca na međunarodnom finansijskom tržištu.

Dačić ne vjeruje da će odluka Britanac uticati na nestajanje EU i evropske ideje.

"EU je pretrpela značajan udarac, ali čini mi se i da je Velika Britanija pretrpela veliki udarac", rekao je Dačić, dodajući da je autonomno pravo svakog naroda da odlučuje o svojoj sudbini bez obzira da li se ta odluka nekom dopada ili ne.

Podsjetio je i da Velika Britanija, bez obzira što je bila dio EU, nikada u potpunosti nije dijelila sve mehanizme EU, da je zadržavala određeni nivo posebnosti i imali velike rezerve prema EU.

"Kada je reč o Srbiji, mi treba da gledamo naše interese", naglasio je Dačić.

Međutim, britanski analitičar i stručnjak za Balkan Džejms Ker Lindzi u intervjuu za B92.net kaže da bi izlazak Britanije iz EU uglavnom bio loš za Srbiju i Balkan.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.