Dačić: Hrvatskoj nota zbog rehabilitacije fašizma

Izvor: B92, 26.Jul.2016, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Hrvatskoj nota zbog rehabilitacije fašizma

Beograd -- Srbija će Hrvatskoj uputiti protestnu notu zbog rehabilitacije fašizma, najavio je ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić.

"Srbija će danas Hrvatskoj uputiti protestnu notu zbog rehabilitacije fašizma, zločina protiv Srba, njihovog pokrštavanja i incidenata koji se u toj državi povećavaju protiv građana srpskog porekla", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je zemlja u kojoj se rehabilituju fašističke tvorevine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su postojale i u drugim državama, ali u kojima se, kako je rekao, ne drže hvalospevi kao u Hrvatskoj.

"Stepinac je bio duhovnik ustaškog pokreta, blagosiljao je zločine i ustašku državu govoreći da je to božje delo i dar Hrvatima", rekao je Dačić i podvukao da nikakvi protesti to ne mogu da promene.

Dačić je rekao i da "su odjednom zanemeli svi koji treba da komentarišu", da se ne reaguje na ustaške pozdrave na stadionima i upitao "da li su to evropske vrednosti".

Na pitanje šta će biti ukoliko Hrvatska ne bude želela da primi protestnu notu, Dačić je rekao da je to samo forma i da će ona u svakom slučaju biti objavljena, što je i njena suština.

"Mi ne radimo protestne note radi paralele, već zato što je reč o suštinskom pitanju. Isto kao što sam bio protiv rehabilitacije nekih na teritoriji Srbije", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je ocenio da je fašizam univerzalno zlo , da je isključivo zabranjena njegova promocija, a da je "ustaška NDH svakako fašistička tvorevina".

Hrvatska je u ponedeljak uputila protestnu notu Srbiji zbog "neprihvatljivih izjava" o poništenju presude Alojziju Stepnicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Protestna nota Hrvatskoj zbog rehabilitacije fašizma

Izvor: N1 televizija, 26.Jul.2016

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Hrvatskoj biti upućena protestna nota zbog rehabilitacije fašizma, posle odluke suda da u celosti poništi presudu hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu..."Stepinac je bio duhovnik ustaškog pokreta, koji se na...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.