DSS: Program štednje Vlade vodi u propast

Izvor: RTS, 28.Sep.2014, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Program štednje Vlade vodi u propast

Demokratska stranka Srbije ocenjuje da je program štednje Vlade Srbije bez razvoja i da vodi u propast, zbog čega se zalaže za prekid evropskih integracija i razvijanje boljih političkih i ekonomskih odnosa s drugim zemljama sveta koje bi mogle da obezbede sredstva za investicije.

Iz Demokratske stranke Srbije poručuju da je uz smanjenje plata i penzija, otpuštanje zaposlenih praktično jedina mera koju Vlada sprovodi, prenosi Beta.

"Obe mere vlast naziva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << reformskim. Model ekonomske politike Vlade je model 'ne lipši magarče do zelene trave', saopštava DSS.

Iz te stranke navode da odsustvo bilo kakve ideje o tome šta treba da se učini da se pokrene zamrla privreda, odnosno sve što se na teret građana preduzme u cilju smanjenja budžetskog deficita, ne vodi ozdravljenju srpske ekonomije.

"Budžetski deficit će  sekratkoročno smanjiti, siromaštvo stanovništva će doseći nepodnošljive granice, a vlast će već sledeće godine biti pred dilemom da li dalje da smanjuje plate i penzije ili da proglasi bankrot", piše u saopštenju te stranke.

DSS smatra da je "potpuno besmislena" tvrdnja da će izmenama zakona, kao što je Zakon o radu i slični, da se obezbedi toliki priliv stranih investicija da će da se poveća proizvodnja i potreba za radnicima u meri koja bi značila smanjenje nezaposlenosti i koja bi omogućila potrebno povećanje budžetskih prihoda.

"Tako nešto je moguće samo oživljavanjem domaće privrede, kojoj je neophodna pomoć države, posebno u okolnostima stalnog smanjenja domaće tražnje, kao posledice mera štednje. Bez pokretanja domaće privrede, a Vlada na tome ništa ne radi, nezaposlenost će nastaviti da raste, kao i potreba za novim uštedama na teret građana", navode iz DSS-a.

Ta stranka tvrdi da država mora da obezbedi sredstva za investicije u privredi, čak i novim zaduživanjem, koje je opravdano ukoliko prihodi od investicija nadmašuju troškove kredita i obezbeđuje dinamičan rast BDP-a.

Ta sredstva treba usmeriti na kreditiranje profitabilnih razvojnih projekata domaćih preduzeća, osnivanje ili dokapitalizaciju finansijskih institucija kao što su razvojna i izvozna banka, strateška partnerstva sa stranim kompanijama i finansiranje infrastrukturnih projekata, smatraju u DSS-u.

"Prekidom evropskih integracija i razvijanjem političkih i ekonomskih odnosa sa svim zemljama sveta, državama Evroazijskog saveza, Kinom i drugim državama BRIKS-a, arapskim i afričkim zemljama i, naravno, evropskim zemljama, a uvek na osnovu zajedničkog interesa, moguće je naći potrebna sredstva i partnere", zaključuje se u saopštenju DSS-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.