DELEGACIJA VELIKE PLANE ODALA POČAST JUNACIMA CERSKE BITKE: Na Tekerišu su ostavili ovu moćnu poruku

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Avg.2020, 16:21

DELEGACIJA VELIKE PLANE ODALA POČAST JUNACIMA CERSKE BITKE: Na Tekerišu su ostavili ovu moćnu poruku

Obeležena 106. godišnjica jedne od najvećih bitaka u istoriji naše zemlje

Velika Plana je danas odala počast junacima Cerske bitke i dala svoj doprinos obeležavanju 106. godišnjice jedne od najvećih bitaka u srpskoj istoriji i prve pobede srpske vojske i Saveznika u Prvom svetskom ratu.

Delegacija ove opštine, koju je predvodio Dušan Marić, pomoćnik predsednika opštine i saradnik Srbija Danas, posetila je Cer i položila venac na spomen-kosturnicu na Tekerišu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

U spomen knjigu Planjani su zapisali moćnu poruku:

- Draga braćo, srpski junaci, ponosni smo na vas. Večno smo vam zahvalni i dužni. Sve dok mi, vaši potomci, budemo hodili vašim stazama, stazama slave, časti, junaštva i ljubavi prema Otadžbini, Srpstvu i Srbiji, dok budemo dolazili na ovo sveto mesto i klanjali se vašim senima, dok budemo otimali od zaborava vaše junaštvo i žrtvu koju ste učinili, da bi srpski narod živeo u slobodnoj srpskoj zemlji, Srbija će postojati i biti slobodna. Počivajte na rajskim poljima. Večna vam slava i hvala - Narod i Opština Velike Plane.

Cerska bitka trajala je od 16. do 24. avgusta 1914. godine i završila se potpunim razbijanjem austro-ugarske vojske, koja se u bežaniji povukla preko Drine i Save.

Sa agresorske austro-ugarske strane u bici je učestvovalo 200.000, dok je Vojska Kraljevine Srbije u ovom okršaju angažovala 180.000 boraca.  

Srpska vojska, kojom je komandovao general Stepa Stepanović, imala je oko 2.200 mrvih i 15.000 ranjenih a agresorska vojska oko 8.000 mrtvih i 30.000 ranjenih vojnika i oficira.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.