Članovi Sindikata predali pismo Dačiću i Vučiću, saobraćaj u centru se normalizuje

Izvor: Blic, 10.Dec.2013, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članovi Sindikata predali pismo Dačiću i Vučiću, saobraćaj u centru se normalizuje

Oko 3.000 članova sindikata Srpskog sindikalnog fronta danas su štrajkovali protiv Zakona o radu i štrajku. Nakon što su predali pismo na pisarnici Vlade Srbije, upućeno premijeru Srbije Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću., štrajk je završen, a članovi Sindikata su se mirno razišli. Protest 3.000 članova sindikata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u centru Beograda

Krenuli su sa platoa ispred Crkve Svetog Marka, a nešto pre 13 časova su stigli do zgrade Narodne Skupštine Srbije gde je održan performans sa ciljem da simbolično pošalje poruku protesta javnosti - “Dostojanstveni radnici, a ne robovi!”

Okupljenima se obratio predsednik Novog sindikata zdravstva Živorad Mrkić, porukom da se moraju sprečiti robovski zakoni kojima će biti ukinut stalan radni odnos, i u kojima ćemo biti sluge gazdama”, i pozvao je okupljene “na borbu, kao što su se borili njihovi preci uvek, protiv nepravde i zla.

Sindikati se protive novom zakonu

Obratio im se i poslanik SDU Žarko Korać, koji je izašao sa sednice Skupštine, da bi im, kako je rekao, poručio da se slaže sa njima. Rekao je da ni on još nije video predlog zakon o radu i da je neuobičajeno da se menja zakon a da niko ne zna kako će izgledati.

Skupu su prisustvovali članovi: Konfederacija slobodnih sindikata, Asocijacija nezavisnih sindikata Srbije, Slogan, Industrijski sindikat, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, dva politička sindikata, Sindikati, medicinari i pošta iz Zrenjanina.

Dok su išli ka Vladi Srbije ulica Kralja Milana bila je zakrčena, i stvorene su velike gužve, ali saobraćaj se sada normalizuje.

Centralne ulice zakrčene su zbog protesta

Na čelu kolone bili su ljudi koji nose baklje, pa je cela ulica bila zadimljena.

Članovi sindikata protestuju zbog Zakona o radu

- Protiv smo Zakona o radu jer se time uskraćuju prava zaposlenih i lakše se dobijaju otkazi, a ugovor o radu na određeno će biti pravilo, a ne izuzetak - kaže Zvonimir Jović, predsednik Unije prosvetnih sindikata Vojvodine.

Policija je obezbeđivala sindikalce

Ispred Vlade okupljenima se obratio Ivica Cvetković iz Konfederacije sindikata koji kaže je poručio da će novi Zakon o radu doneti da radnici rade "od jutra do sutra".

- Moći će da vas zove ko kad hoće, nećete imati radno vreme, mladi neće imati ugovor za stalno - kaže on.

Predsednik policijskog sindikata Glišo Vidović poručio je okupljenima da je policija u službi naroda.

- Država je izdala narod, prodala preduzeća za jednu marku, i šta sad hoće? Da gladujemo? Izborićemo se svim silama da ne prođe ovaj robovlasnički zakon o radu, štrajku i penzijama - poručio je Vidović.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.