Čeka se reakcija policije: Tompson uzvikivao Za dom spremni, publika dizala desnu ruku

Izvor: B92, 01.Sep.2019, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka se reakcija policije: Tompson uzvikivao "Za dom spremni", publika dizala desnu ruku

Zagreb -- Hrvatski pevač Marko Perković Tompson, poznat po proustaškim nastupima, sinoć je na koncertu u Skradinu otpevao pesmu "Bojna Čavoglave".

Skradinom je za nekoliko minuta zagrmelo "za dom spremni" uz istovremeno dizanje desne ruke cele publike, preneo je portal Index.hr.

Uzvikivanje tog ustaškog pozdrava na javnom prostoru predstavlja kršenje zakona i Ustava Republike Hrvatske, pa se postavlja pitanje hoće li reagovati policija, navodi portal.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Index podseća da je pre dve nedelje Visoki prekršajni sud doneo presudu prema kojoj je izvođač pesme "Bojna Čavoglave” pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava "za dom spremni" na njenom početku.

Presuda je doneta 13. juna ove godine, a njome je kažnjen makarski pevač Mario Roso koji je Tompsonovu pesmu izveo na jednom od makarskih trgova prilikom obeležavanja 20. godišnjice akcije Oluja.

U presudi stoji da je pozdrav "za dom" i "za dom spremni" korišćen i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

USTAŠTVO NA DELU: Tompson uzvikivao "Za dom spremni", publika dizala desnu ruku

Izvor: Večernje novosti, 01.Sep.2019

Hrvatski pevač Marko Perković Tompson je na koncertu u subotu otpevao pesmu "Bojna Čavoglave", a Skradinom je za nekoliko minuta zagrmelo "za dom spremni" uz istovremeno dizanje desne ruke cele publike Hrvatski pevač Marko Perković Tompson, poznat po proustaškim nastupima,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.