Bugarski turbofolkeri dobili milion evra donacija od EU

Izvor: Blic, 15.Jan.2013, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarski turbofolkeri dobili milion evra donacija od EU

Bugarska produkcijska kuća “Pajner”, sa sedištem u Dimitrovgradu, koja je poznata kao najveći tamošnji producent pop-folk muzike, dobila je velika sredstva iz Operativnog programa za konkuretnost Evropske unije.

Prema pisanju bugarskog dnevnog lista "Presa", "Pajneru" su odobrena ukupna sredstva od 3,197 miliona bugarskih leva, od čega gotovo 2 miliona leva (1,025 miliona evra) čine sredstva Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << unije.

“Pajner” kontroverznim čini priroda onoga što u Bugarskoj zovu čalga muzika, a što kod nas odgovara turbofolku. Čalga spaja orijentalne muzičke ritmove sa tekstovima koji se vrte oko seksualnih aluzija i novca.

Uprkos oštrim kritikama intelektualaca, nije iznenađenje da je bugarski pop-folk veoma popularan, dok ga stranci doživljavaju kao "egzotičnu muziku". Zbog svega toga, odluku da se sredstva EU dodele upravo produkcijskoj kući “Pajner” štampa u Bugarskoj je okarakterisala kao skandaloznu.

Kako bi došao do sredstava, vlasnik “Pajnera“ Mitko Dimitrov je tvrdio da je cilj njegovog projekta “podsticanje i jačanje konkurentnosti kompanije na domaćem tržištu uz pomoć moderizacije opreme”, kao i “održiv ekonomski rast i očuvanje vodeće pozicije kompanije”.

“Pajner”, koji poseduje i TV kanal "Planeta", glavni za ovu vrstu muzike u Bugarskoj, obećava da će dobijeni novac utrošiti na privlačenje novih gledalaca i ostvarivanje boljih prihoda od reklama, a samim tim i na “stvaranje novih radnih mesta i podsticanje bugarske privrede”.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ocenili ih kao egzotične: Bugarski turbofolkeri dobili milion evra donacija od EU!

Izvor: Svet, 15.Jan.2013

Bugarska produkcijska kuća “Pajner”, sa sedištem u Dimitrovgradu, koja je poznata kao najveći tamošnji producent pop-folk muzike, dobila je velika sredstva iz Operativnog programa za konkuretnost Evropske unije. Prema pisanju bugarskog dnevnog lista “Presa”, “Pajneru” su odobrena ukupna...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.