Budimpešta:Demonstranti hteli na TV, policija upotrebila suzavac

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2018, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budimpešta:Demonstranti hteli na TV, policija upotrebila suzavac

Posle jednodnevne pauze u Budimpešti, ali i u Đeru, Miškolcu, Segedinu, Pačuju, Bekeščabi i još nekim gradovila u Mađarskoj, nastavljeni su protesti protiv nedavno usvojenih zakona. I dalje je najveće nezadovoljstvo zbog izmena Zakona o radu, koji omogućava čak do 400 prekovremenih sati godišnje, za 100 više nego do sada, ali se na udaru našla i odluka o osnivanju upravnih sudova, koji će biti u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.

Jučerašnji protest je počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nešto ranije, u 15 umesto u uobičajenih 17 časova, a bio je masovniji nego prethodna tri. Oko 7.000 demonstranata se, pod motom "Srećan Božić godpodine premijeru", najpre okupilo na Trgu heroja i posle nekoliko govora kolona je krenula ka parlamentu. Zanimljivo je da su se na čelu našle žene, predstavnice svih opozicionih i više vanparlamentarnih stranaka.

Na Košutovom trgu je održan kraći koncert, pa verbalna obećanja sindikalnih lidera i političara da se ovoga puta neće stati i da "robovski zakon" mora da bude povučen. Kraj mitinga je zvanično proglašen u 18,21, ali je veća grupa peške krenula ka sedištu javnog televizijskog servisa (MTVA) u Starom Budimu, odaljenog šest kilometara od parlamenta.

Učesnike mitinga je tu dočekao novi kordom policije i nakon višečasovnog stajaćeg, "rovovskog rata", došlo je do guranja, pa su čuvari reda upotrebili biber-sprej i suzavac.

Nekoliko opozicionih poslanika je, uz pratnju obezbeđenja, ušlo u zgradu u Kunigunda ulici u nameri da se pročita peticija deemonstranata sažeta u pet tačaka. U njoj je zahtevano: trenutno povlačenje „robovskog zakona" (koji stupa na snagu 1. januara 2019), manje prekovremenih sati za policajce, nezavisno sudstvo, pristupanje Evropskom tužilaštvu i nezavisni javni mediji.

Poslanici su, međutim, dospeli damo do ulaznog hola, na njihov poziv se nije odazvao generalni direktor, a kada je Akoš Hadhazi pokušao silom da uđe u studio i pročita zahteve oboren je na pod.

Prema portalu 444.hu u medijskom zdanju celu noć je provelo 13 opozicionih delegata, ali nisu uspeli u svojoj nameri.

Predstavnici Saveza mađarskog sindikata i još nekoliko glavnih strukovnih udruženja, koji su u subotu predali zahtev šefu države Jaanošu Aderu da ne potpiše sporne pravne akte, najavili su radikalizaciju protesta. Pored uličnih demonstracija prete blokadom puteva i industrijskih parkova, a mogući su delimični pa i generalni štrajk.

U vladi za sada nema suštinskih reakcija, a jedino je vodeći ministar u Ministarskom predsedništvu Gergelj Guljaš na Košut-radiju izjavio „da svako ima pravo da protestuje, ali ne i da napada policajce i krši zakone". Prema njegovim rečima reč je o „malobrojnim agresivnim pojedincima, koje plaća Džordž Soroš", a ne o pravom društvenom nezadovoljstvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.