Bramerc u poseti Beogradu

Izvor: RTS, 11.Maj.2009, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc u poseti Beogradu

Srbija će nastaviti intenzivno da traga za preostalim haškim optuženicima, istakao predsednik Tadić posle razgovora sa Seržom Bramercom. Beograd značajno napredovao u saradnji sa Haškim tribunalom, zaključeno u razgovoru Bramerca i Rasima Ljajića. Haški tužilac smatra da komentari presuda predstavljaju otežavajuću okolnost.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc razgovarao je u Beogradu sa srpskim zvaničnicima o saradnji Srbije sa sudom u Hagu i naporima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji se čine da budu uhapšena preostala dvojica optuženika - Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Direktor vladine Kancelarije za sradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izjavio je da je u razgovorima sa glavnim tužiocem tribunala Seržom Bramercom postignuta saglasnost da je Srbija ostvarila napredak u saradnji sa Međunarodnim sudom u Hagu, u onom "neatraktivnom delu".

Međutim, saglasnost nije postignuta u vezi reagovanja državnih organa povodom nedavno izrečene drugostepene presude Veselinu Šljivančaninu.

"Bramerc je nezadovoljan tim saopštenjem i neće podržati inicijativu da okrivljeni državljani Srbije izdržavaju zatvorske kazne u našim zatvorima", naveo je Ignjatović.

Što se haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića tiče, Bramerc je više puta, u poslednjih nekoliko nedelja, hvalio rad srpskih bezbednosnih službi.

U razgovoru sa glavnim tužiocem tribunala Seržom Bramercom, predsednik Republike Srbije Boris Tadić, istakao je da će vlasti u Beogradu nastaviti u potpunosti da sarađuju s tim sudom.

Glavni tužilac Bramerc došao je u posetu Beogradu u okviru priprema za podnošenje redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN sredinom juna, u kome će oceniti i saradnju Srbije.

Budući da su na slobodi još dvojica optuženih, Ratko Mladić i Goran Hadžić ta saradnja, po Bramercovom poslednjem izveštaju Savetu bezbednosti UN, još nije potpuna, uprkos značajnom napretku ostvarenim hapšenjem Radovana Karadžića.

Tadić je u razgovoru sa Bramercom podsetio da je Srbija izručila Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju 44 optužena za ratne zločine i naveo da se intenzivno traga za preostalim optuženicima.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je posle sastanka sa glavnim haškim tužiocem da je zajednički konstatovan značajan napredak u saradnji u oblasti dostave dokumenata, pristupa arhivama i svedocima.

"Uvtrdili smo da nema zaostalih i problematičnih zahteva", rekao je Ljajić Beti posle sastanka.

Bramerc je rekao da će Savetu bezbednosti UN podneti realan i objektivan izveštaj o saradnji Srbije, a koji će, pored ostalog, biti rezultat utisaka boravka i sastanaka u Beogradu.

Komentari presuda 

Jedna od tema jutrošnjeg razgovora bili su i komentari presuda u Hagu i atmosfere u Srbiji povodom njih.

Na sastanku sa šefom srpskog Akcionog tima za okončanje saradnje sa Hagom Bramerc je izneo primedbu zbog činjenice da političari u Srbiji komentarišu presude Tribunala.

Tužilac je ocenio da će to biti otežavajuća okolnost i za realizaciju ideje Beograda da osuđeni izdržavaju kazne u Srbiji.

"Mi imamo kontinuiranu saradnju s Hagom i mimo poseta, izveštaj će sadržavati sve što se dešavalo u poslednih šest meseci, a tokom posete tužilac će videti i stanje u svim elementima saradnje", naveo je Ljajić.

Tokom susreta sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem razgovaralo se o akcionom planu, regionalnoj saradnji i konkretnim predmetima koji bi u skladu sa izlaznom strategijom trebalo da se ustupe BiH ili Srbiji.

Tužilac Vukčević tražio je i da se utvrdi autentičnost transkripta telefonskih razgovora Fatmira Ljimaja sa bliskim osobama, u vreme dok je prikupljao sredstva za svoju odbranu pred Haškim tribunalom.

Beograd je, posle Sarajeva prošle sedmice, druga stanica na Bramercovoj turneji po zemljama regiona, u okviru priprema za podnošenje redovnog polugodišnjeg izveštaja Savetu bezbednosti UN, u junu, u kojem će biti ocenjena i saradnja Srbije.

Srbija očekuje pozitivan izveštaj

Predsednik Tadić je u sredu istakao da saradnja sa Tribunalom ne sme da bude dovedena u pitanje, jer bi se na taj način doveli u pitanje razvoj države Srbije i budućnost naših građana, kao i evrointegracije i vizna liberalizacije, koja je na vidiku.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izrazio je očekivanje da će izveštaj glavnog Haškog tužioca potvrditi punu spremnost Srbije za saradnju sa tim sudom.

Đelić je ukazao da je Srbija uložila sve kapacitete da pronađe haške optuženike i da će u junu sa holandskim parlamentarcima pokušati da razmeni argumente o tome.

Bramerc je naglasio važnost pitanja  preostalih haških begunaca,  rekavši da je za Tribunal hapšenje Mladića i Hadžića "od izuzetne važnosti".

Ako bi u izveštaju u junu u Savetu bezbednosti bilo ocenjeno da Srbija u potpunosti sarađuje sa Tribunalom, bila bi otklonjena poslednja prepreka za deblokiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznog sporazuma između Srbije i Evropske unije.

Holandija je jedina od 27 država EU za koju formulacija o punoj saradnju Srbije sa Hagom podrazumeva hapšenje Mladića.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.