Borba protiv diskriminacije pod lupom

Izvor: RTS, 09.Dec.2013, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv diskriminacije pod lupom

Na putu Srbije ka Evropskoj uniji pažljivo će se pratiti primena antidiskriminatornih standarda, rekao je ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm. Srbija potpisala većinu međunarodnih konvencija i ugovora o ljudskim pravima i diskriminaciji, istakla državna sekretarka Gordana Stamenić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm istakao je da će se na putu Srbije ka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropskoj uniji pažljivo pratiti primena antidiskriminatornih standarda.

"Kako Srbija bude išla dalje na putu evropskih integracija, potpuna primena antidiskriminatornih standarda biće pažljivo praćena", rekao je Vilhelm na konferenciji o primeni evropskih antidiskriminatornih standarda.

Ambasador je istakao da se konferencija održava u pravom trenutku, s obzirom da je danas u Briselu u sklopu pristupnih pregovora Srbije sa EU počeo bilateralni skrining o poglavlju 23, koje se odnosi na pravdu i osnovna prava.

Vilhelm je ocenio da zakoni EU i Evropska konvencija za ljudska prava Saveta Evrope pružaju efikasan mehanizam za borbu protiv diskriminacije, a da je od presudne važnosti njihova primena.

"Diskriminacija se tiče svih nas kao društva", istakao je nemački ambasador i dodao da diskriminacija po različitim osnovama i dalje postoji.

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović podsetila je da je u julu doneta Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije koja je, kako je istakla, posebno važna jer će pružiti mogućnost za dalje unapređenje regulative i primenu standarda.

Paunovićeva je rekla da publikacija o evropskim standardima u borbi protiv diskriminacije, koja će biti predstavljena kasnije danas, sadrži najvažnije antidiskriminatorne standarde, institucije za njihovo sprovođenje i najvažnije pravne instrumente Saveta Evrope.

Ta publikacija je pripremljena uz podršku Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) koja pruža podršku državama u tranziciji u oblasti prava. IRZ je osnovalo nemačko ministarstvo pravde.

Rukovodilac projektnih aktivnosti IRZ Štefan Pirner rekao je da je projekat pokrenut u Crnoj Gori, a da je cilj priručnika da pruži praktične informacije o evropskim standardima u borbi protiv diskriminacije.

Državna sekretarka Ministarstva pravde i državne uprave Srbije Gordana Stamenić rekla je da je Srbija potpisala većinu međunarodnih konvencija i ugovora o ljudskim pravima i diskriminaciji.

"Poštovanje i implementacija međunarodnih obaveza i standarda u okviru evropskih integracija zahteva adekvatnu normativnu regulaciju i pre svega sprovođenje evropskog antidiskriminatornog prava", rekla je Stamenić.

Dodala je da je važna primena antidiskriminatornih odredbi, kao i razvoj svesti kod građana.

Zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk rekla je da države "ne treba samo da poštuju postojanje manjina, već da stvore uslove da one izraze i sačuvaju svoju posebnost".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Borba protiv diskriminacije pod lupom EU

Izvor: RTS, 09.Dec.2013

Na putu Srbije ka Evropskoj uniji pažljivo će se pratiti primena antidiskriminatornih standarda, rekao je ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm. Srbija potpisala većinu međunarodnih konvencija i ugovora o ljudskim pravima i diskriminaciji, istakla državna sekretarka Gordana Stamenić...Ambasador...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.