Biznis: Sajam ribarske industrije u Turskoj

Izvor: Southeast European Times, 16.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biznis: Sajam ribarske industrije u Turskoj

Istanbul će biti organizator sajma "Future Fish Eurasia 2008". U biznis vestima još: Bugarska raspisala međunarodni tender za izgradnju poslovnog centra višestruke namene, a Albanija i Crna Gora predviđaju najveći projektovani ekonomski rast na Balkanu ove godine.

15/08/2008

Future Fish Eurasia 2008, jedini turski sajam ribarske industrije, održaće se u Istanbulu od 23. do 25. oktobra. Taj sajam sastojaće se od Sajma uvoza i izvoza i prerade plodova mora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sajma akvakulturnih tehnologija i opreme, i sajma tehnika i opreme industrijskog ribolova. Biće prisutno 250 turskih i stranih kompanija i 6000 predstavnika tog sektora.

***

Bugarska je raspisala međunarodni tender za izgradnju novog poslovnog centra višestruke namene u centru Sofije, saopštili su vladini zvaničnici. Ukupna vrednost projekta je dve milijarde evra. Taj kompleks zidaće se na mestu vojne kasarne, a u njemu će se nalazite države institucije i poslovne firme, hoteli, sportski i zabavni objekti. Izgradnja bi trebalo da počne za dve godine.

***

Turska vlada počela je razgovore o stend-baj kreditu sa MMF, rekao je u ponedeljak (11. avgusta) ministra ekonomije Mehmet Simsek. Pregovori su počeli pošto je kredit Turske od 10 milijardi dolara od MMF istekao u maju. Toj zemlji nije potrebno finansiranje MMF, ali vlada smatra da je stend-baj aranžman potreban iz predostrožnosti.

***

Kosovska energetska korporacija (KEK) počela je u ponedeljak (11. avgusta) da isključuje sa svoje mreže mušterije iz okoline Prištine koji kasne sa plaćanjem računa. Procenjuje se da KEK-u duguju više od 330 miliona evra neplaćenih račun, tako da je ta kompanija nesposobna da popravi svoju infrastrukturu i uvozne kapacitete.

***

Albanija i Crna Gora zabeležiće najveći ekonomski rast na Balkanu 2008. godine, prema najnovijim predviđanjima MMF. Projektovani ekonomski rast Albanije, procenjen na 6 odsto, na drugom je mestu posle Crne Gore, čija bi ekonomija ove godine trebalo da poraste za 7,2 odsto.

***

Vodeća mlekarska kompanija u Hrvatskoj, Dukat, bila je jedini investitor koji je podneo kandidaturu za otkup lokalne fabrike za preradu mleka KIM. Dukat već kontroliše 66.96% akcija u KIM, koje je kupila u privatizaciji te firme pokrenutoj ranije ove godine.

***

Srpska vlada zatražiće 4,14 milijarde evra kredita za finansiranje svojih železnica, javila je u četvrtak (15. avgusta) Politika. Razgovori sa zainteresovanim finansijskim institucijama počeće u septembru.

(Razni izvori – 08/08/08-15/08/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.