Bivši vojnik HVO osuđen zbog ratnih zločina

Izvor: Vesti-online.com, 12.Nov.2010, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši vojnik HVO osuđen zbog ratnih zločina

Bivši pripadnik Hrvatskog veća obrane (HVO) Ante Kovać pravosnažno je osuđen na devet godina zatvora za zločine počinjene nad civilima tokom 1993. godine u Vitezu.

Apelaciono veće Suda BiH proglasilo je Kovaća - bivšeg komandanta Brigadne vojne policije Viteške brigade HVO-a, krivim za učešće u nezakonitom zatvaranju bošnjačkih civila u prostorije SDK i Radničkog univerziteta u Vitezu tokom 1993. godine, te za silovanje žene, zaštićenog svedoke A.

Drugostepenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << presudom Kovać je oslobođen krivice za silovanje svjedokinje B u aprilu 1993. godine, navodi Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Predsedavajući Apelacionog veća Hilmo Vučinić kazao je da je Veće utvrdilo da je optuženi Kovać izvršio krivična dela "uz direktan umišljaj i punu svest da ono što čini predstavlja nezakonito radnju".

Pri odmeravanju kazne Apelaciono veće je naglasilo kako kod Kovaća nisu nađene otežavajuće okolnosti, dok je olakšavajuća ta da se radi o porodičnom čoveku narušenog zdravlja, koji nije ranije osuđivan.

Pravosnažnom presudom Kovaću je produžen pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne. Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

U julu 2009. godine Kovać je prvostepenom presudom osuđen na 13 godina zatvora za naređivanje nezakonitog zatvaranja civila u Vitezu, u kojem je i sam učestvovao, te zbog silovanja dve žene, svedok A i B.

Apelaciono veće Suda BiH ukinulo je presudu u aprilu ove godine, nakon čega je određeno obnovljeno suđenje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.