Bitka za investitore

Izvor: RTS, 13.Sep.2009, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka za investitore

Među opštinama u Srbiji pravo je nadmetanje ko će stranim investitorima da ponudi jeftinije zemljište ili kraću proceduru za pokretanje posla. Tako je otkako zbog ekonomske krize, iz državne kase stiže manje novca.

Posle Inđije, Loznice i Kragujevca, još pet opština na pragu je Sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju.

Nije lako promeniti sliku o državi u kojoj se, prema nekim istraživanjima, četiri puta sporije otvara firma nego u zemljama regiona. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Posle Inđije, koja važi za 18. među najatraktivnijim lokacijama Evrope, Pećinaca, kojima je ideja o izgradnji industrijske zone za kratko dovukla 250 miliona evra domaćeg i stranog kapitala, sličan koncept primenjuje i Šabac.

Gradsko rukovodstvo veruje da će uspeti da pobedi konkurenciju svojom industrijskom zonom u koju je uloženo 10 miliona evra.

"Mogućnost da dobiju na korišćenje parcele površine od 1 do 50 hektara, ne može ni jedan grad da ponudi potencijalnom investitoru, uz potpunu komunalnu opremljenost i nisku cenu zakupa i naknade za uređenje građevinskog zemljišta. Ono što im pogoduje je oko 6,8 evra po kvadratnom metru zemljišta", rekao je gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.

Uz Ibarsku magistralu tvrde da im tim putem mnogi neće doći da ulože novac, već da treba izgraditi saobraćajnice, povezati ih sa autoputem i osposobiti manje aerodrome.

"Ne možemo da razgovaramo ozbiljno sa stranim investitorima, jer imamo samo jednu slobodnu lokaciju koja ima 3,5 hektara i drugu koja ima 2,5 hektara pored puta. Sve ostalo je zanemarljivo i nije za razgovor o ozbiljnim stranim investicijama", rekao je gradonačelnik Užica Jovan Marković.

Zamenik gradonačelnika Vranja Igor Andonov kaže da čekaju završetak Koridora 10 koji će doneti puno dobrog jugu Srbije.

Domaćinsko ponašanje opština 

Agencija za strana ulaganja savetuje lokalne vlasti da se prema ulagačima ponašaju domaćinski, da maksimalno pojednostave sve procedure kako bi što pre počinjali posao.

Viošestruko se, kažu, isplatilo to što država investitorima koji otvore novo radno mesto pomaže sa 2 do 10 hiljada evra.

Načelnik Odeljenja za strana ulaganja, SIEPA Darko Đukić smatra da je važno da javna preduzeća prilikom dobijanja raznih dozvola saglasnosti, rade svoj posao ažurno, da posao bude urađen ne u zakonskom roku, nego u najkraćem mogućem roku, zato što se investitori "ponašaju nekad kao razmažena deca".

Dušan Petrović iz USAID, tvorac programa sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem smatra da je u uslovima ekonomske krize važno da opštine vide sopstvene nedostatke i potrebe ulagača.

"Vrlo često se dešava da se na neki meil ne odgovori ili da mu se ne posveti dovoljno pažnje, zato što je neko bio na godišnjem odmoru, pa neko drugi nije odgovorio. Zbog takvih stvari vrlo često izgube se milionske investicije", rekao je Dušan Petrović, autor programa za sertifikaciju opština, USAID.

U igri za Sertifikat o povoljnom poslovnom okuženju su i Subotica, Vranje, Leskovac, Prokuplje i Užice. Procenjuje se da će strani kapital doći najpre, u te ali i u druge gradove u unutrašnjosti, čim se ekonomskoj krizi nazre kraj.

Ipak, daleko smo ot toga da velike kompanije iz prometnog Beograda ili obližnjeg Novog Sada, presele centrale u manje gradove.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.