BiH: Veća izlaznost nego na prošlim izborima

Izvor: Mondo, 12.Okt.2014, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Veća izlaznost nego na prošlim izborima

Na opštim izborima u BiH danas nešto više od 3,2 miliona birača direktno bira novi sastav državnog Predsedništva i Predstavničkog doma državnog parlamenta. Glasa se i po entitetima.

Foto: MONDO Sivački Goran

Na opštim izborima u BiH, do 11 sati glasalo je ukupno 458.958 birača ili 14,22 odsto.Od toga broja u Federaciji BiH je glasalo 262.467 birača ili 13,01 odsto, a u Republici Srpskoj 196.491 birač, što je 16,25 odsto.

Ovo je nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << veći odziv birača, u odnosu na opšte izbore 2010. godine, u tom vremenu, rekao je na konferencija za novinare predsednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić.

On je podsetio da na 5.401 biračkom mestu, može da glasa ukupno 3.278.908 birača, od čega je njih 2.037.076 u FBiH, a 1.241.832 u RS.

Za glasanje izvan BiH registrovano je 42.139 birača, i to njih 16.140 s područja FBiH i 25.499 s područja RS.

Na izborima učestvuje 98 političkih subjekata čija se imena nalaze na glasačkom listiću, a od toga je 50 političkih stranaka, 24 koalicije, 24 nezavisna kandidata, i ukupno 7.748 kandidata.

Mikić je objasnio i da je do kašnjenja otvaranja oko 250 biračkih mesta, od 10 minuta do dva sata, došlo zbog,uglavnom, tehničkih razloga.

Dogodila su se dva incidenta , u Kijevu kod Sanskog Mosta,gde su se potukla dva posmatrača, i na jednom biračkom mestu u Fojnici,gde je zabeleženo drsko ponašanje, a osim toga nije bilo narušavanja javnog reda i mira.

Ukupno je akreditovano 5.760 posmatrača, dok su opštinske i gradske izborne komisije akreditovale još oko 55.000 posmatrača političkih subjekata.

Građani danas biraju članove Predsedništva BiH, zastupnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, poslanike u kantonalnim skupštinama i Narodnoj skupštini RS, te predsednika i potpredsednike RS.

CIK je najavio narednu konferenciju za novinare u 17 sati kada će biti saopšten procenat izlaznosti do 15 sati.

Inače, iz Brčko distrikta je saopšteno da je do 11 sati na 119 biračkih mesta izašlo 7 102 birača ili 15,78 odsto.

O izborima u BiH izveštavaju i svetski mediji, pa britanski BBC navodi da je reč o napetim izborima u zemlji u kojoj dominiraju nacionalističke retorike i ekonomska stagnacija.

"Tenzije između glavnih etničkih grupa u BiH i dalje su visoke, a neke od njih pozivaju na secesiju. Zemlja je jedna od najsiromašnijih u Evropi sa nezaposlenošću od 44 odsto.

BiH želi članstvo u Evropskoj uniji, ali je u tome sputava neispunjavanje ciljeva za reformu koje je postavila EU", navodi se, između ostalog, u tekstu.

Dojče Vele podseća da su februarski protesti izbili zbog frustracija naroda izazvanih korupcijom i nezaposlenošću.

Kompleksno državno uređenje često dovodi do zastoja i onemogućava zemlju da napravi ekonomski i socijalni napredak. Evropska komisija je upozorila da će nakon izbora biti krucijalno da zemlja hitno pokrene socijalno-ekonomske reforme i konačno krene prema EU, navodi DW.

Oglasio se i Karl Bilt, bivši visoki predstavnik u BiH i švedski ministar spoljnih poslova, koji je na svom Twitter profilu napisao da se nada da će "lep i sunčan dan u Bosni doneti veliki preokret na izborima".

Glasačka mesta u Sarajevu je obišao Peter Sorensen, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, koji "jedva čeka" da vidi večeras izlaznost i poručuje onima koji budu izabrani da poštuju i cene čast koja im je ukazana, da urade svoj zadatak i zemlju uvedu u EU.

Otpravnik poslova američke ambasade, Nikolas Hil, u ulozi posmatrača obišao je takođe nekoliko biračkih mesta u Sarajevu i izrazio nadu da će odziv birača biti dobar.

Izbori su samo početak jednog procesa, a u njegovom nastavku, građani treba da prate da li izabrani politički zvaničnici ispunjavaju svoja obećanja.

Birališta su otvorena jutros u sedam sati, a zatvaraju se u 19 časova.

Za sprovođenje izbora iz budžeta BiH namenjeno je 8.854.000 KM.

Krajnji rok za potvrđivanje izbornih rezultata je 11. novembar.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.