Berlin traži od predsedavajuće EU da koristi i nemački

Izvor: Blic, 09.Avg.2014, 01:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin traži od predsedavajuće EU da koristi i nemački

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer zatražio je od Italije kao predsedavajuće EU da sajt Evropske unije prevede i na nemački, "maternji jezik koji se najviše koristi u Evropi", saopštilo je juče nemačko Ministarstvo inostranih poslova.

"Savezno ministarstvo traži da nemački, kao maternji jezik koji se najviše govori u Evropi, bude jednako zastupljen na veb-stranici italijanskog predsedništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU", navelo je Ministarstvo koje je potvrdilo raniju vest lista "Bild".

"Bild" je nedavno objavio da je Štajnmajer pisao svojoj italijanskoj koleginici Federiki Mogerini o tom pitanju.

Italijanski sajt predsedništva EU je na italijanskom, engleskom i francuskom jeziku.

Italijanske vlasti nisu danas reagovale na nemački zahtev. "Bild" je naveo da je ministarka Mogerini odgovorila da će Italija razmotriti to pitanje.

"To je korak napred", saopštilo je nemačko ministarstvo i dodalo da nastoji da nemački jezik "ima odgovorajuće mesto koje mu pripada u Evropskoj uniji".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.