Optužnica za zločin u Zvorniku

Izvor: B92, 05.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica za zločin u Zvorniku

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo da je podiglo optužnicu protiv Branka Grujića i Branka Popovića za zločin u Zvorniku 1992.

U pitanju je najveći zločin počinjen u Bosni i Hercegovini posle Srebrenice,a tužilaštvo Grujića i Popovića smatra odgovornim za zločine i za smrt oko sedam stotina žrtava. U Zvorniku su se tokom 1992. godine dogodili neki od najtežih zločina nad civilima u Bosni i Hercegovini.

Predsednik bivše privremene vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpske opštine Zvornik i komandant štaba teritorijelne odbrane - Branko Grujić i Branko Popović terete se i da su smišljeno preduzimali akcije koristeći svoja ovlašćenja kako bi prinudno razdvajali i uzimali kao taoce muslimanske civile koji su potom masovno ubijani.

"Kao što znate Zvornik je jedna od lokacija gde su počinjeni najteži ratni zločini posle Srebrenice na prostoru BIH. U ovom konkretnom slučaju, dakle Zvornik 2, terete se Branko Grujić i Branko Popović za zločin nad blizu 700 lica na teritoriji Zvornika", kaže portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Tela ubijenih pronađena su u masovnim grobnicama na Crnom Vrhu i Grbavcima i do sada je identifikovano 270 žrtava.

Prvo suđenje optuženima za Zvornik završeno je u junu ove godine kada su trojica pripadnika paravojnih formacija Žute ose i Pivarski osuđeni na 15, 13 i tri godine zatvora.

Presudom je utvrđeno da su civili bili zarobljeni i držani na tri lokacije u Domu kulture u Čelopeku i na zvorničkoj Ekonomiji i Ciglani.

Tamo su prebijani do smrti i izlagani najmonstruoznijim mučenjima.

Na insistiranje tužilaštva, zbog efikasnosti, postupak je razdvojen i ova nova optužnica nosi kolokvijalni naziv Zvornik 2. U tužilaštvu napominju da zahtevaju sprovođenje istrage protiv još četiri lica.

"Ono što je novo u ovom renutku je da intenzivno tragamo za neposrednim izvršiocima i verujem da će naša javnost vrlo brzo biti upoznata sa rezultatima", najavljuje Vekarić.

Slučaj Zvornik prvi je predmet koji je delimično preuzet iz Haškog tribunala. Podsetimo, posle hapšenja Radovana Karadžića poznavaoci suđenja za zločine ukazivali su da bi Tužilaštvo u Hagu moglo njegovu optužnicu da proširi i na zločin u Zvorniku, odnosno na masovne grobnice koje su otkrivene tek posle 2003. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Optužnica za zločin u Zvorniku

Izvor: Mondo, 05.Avg.2008

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv Branka Grujića i Branka Popovića, za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom u Zvorniku 1992. godine, najveći posle Srebrenice.

Nastavak na Mondo...

Epilog zločina u Zvorniku: Optužnica protiv Grujića i Popovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2008

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsednika privremene Vlade Zvornika Branka Grujića i tadašnjeg komandanta teritorijale odbrane tog grada Branka Popovića zbog zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom u Zvorniku 1992. godine, saopštilo je danas...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Beograd: Nove optužnice za ratni zločin u Zvorniku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Avg.2008

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije objavilo je danas da je podiglo optužnicu protiv Branka Grujića i Branka Popovića, za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom u Zvorniku 1992. godine, najveći poslije Srebrenice. Optužnica &nb ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Nova optužnica za zločine u Zvorniku

Izvor: Politika, 05.Avg.2008

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv Branka Grujića i Branka Popovića, za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Zvorniku 1992. godine, saopšteno je iz tužilaštva. Posle Srebrenice, to je slučaj sa najvećim brojem žrtava ratnog zločina...Grujića...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.