Barajbar: Tribunal odbio da pomogne Unmiku

Izvor: Politika, 19.Feb.2011, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barajbar: Tribunal odbio da pomogne Unmiku

Bivši šef Unmikove kancelarije za nestale osobe i forenziku tvrdi da 2003. godine nije dobio podršku Haga za istragu trgovine organima otetih Srba

Poverljivi dokumenti iz 2003. godine koji su procureli u medije, a u kojima se nalaze novi navodi svedoka o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, predstavljaju autentične dokumente Unmika, izjavio je bivši šef Unmikove kancelarije za nestale osobe i forenziku Hoze Pablo Barajbar. „Ti objavljeni dokumenti su dokumenti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Unmika koje smo mi, naravno, predali Haškom tribunalu. Vidim u njima imena (bez prezimena) nekih žrtava i sećam se nekih od tih imena. Te dokumente sam dobio između 2002. i 2003. godine – uglavnom 2002. – a već 2003. smo radili na tome da uključimo i druge aktere u planove da uđemo u Albaniju”, rekao je za Radio Slobodna Evropa Barajbar, šef Unmikove kancelarije od 2002. do 2007. godine, a preneo je Tanjug.

„Ovi dokumenti su poslati Haškom tribunalu upravo u vreme koje je označeno na objavljenom faks memorandumu (12. decembar 2003). Nadali smo se i tražili da Tribunal interveniše i pomogne s obzirom na to da mi nismo imali jurisdikciju da istražujemo u Albaniji. Trebao nam je neki akter sa jačim mišićima”, kazao je on.

S druge strane, bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs kazao je da materijal pronađen u „žutoj kući” u Albaniji, koji je kasnije po instrukcijama Tribunala uništen, nije mogao da posluži kao odlučujući dokazni materijal za otvaranje istrage. „Naravno, jedna je stvar uništiti, odnosno degradirati prazne bočice lekova i drugi materijal pronađen u ’žutoj kući‘, koji po oceni istražitelja nisu mogli predstavljati dovoljne dokaze, ali dobiti, a onda izgubiti, uništiti ili preći preko navoda svedoka koji upućuju na tako ozbiljne zločine – bilo bi nešto mnogo ozbiljnije”, istakao je Najs.

Specijalni savetnik glavnog tužioca Tribunala Frederik Svinen u petak je izjavio istom radiju da istražitelji u Hagu nisu autori poverljivog dokumenta u kome se, kako su objavili pojedini domaći i strani mediji, tvrdi da je sud još 2003. godine bio obavešten o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, ističući, međutim, da su već u to vreme postojali iskazi o trgovini organima.

Na pitanje zašto Tužilaštvo nije temeljnije istraživalo navode o zločinima počinjenim tokom 1999. i zašto se o prikupljenim iskazima svedoka ćutalo pet godina, do pojave memoara bivšeg tužioca u Hagu Karle del Ponte, Svinen je odgovorio da je uloga ovog suda već tada bila veoma ograničena i da je postojao problem jurisdikcije. „Uprkos tome, mi smo te navode ispitivali, jer smo hteli da ustanovimo da li postoji veza između njih i istrage u slučajevima Limaja i Haradinaja. Pravno gledano, međutim, dokazi su bili nedovoljni, pa se nisu mogli dovesti u vezu sa tim istragama”, rekao je Svinen. On je dodao da je Tribunal imao detaljno opisane činjenice, ali da se dokazi nisu mogli izvesti bez imena svedoka, kao i zbog toga što je krajem 2004. Savet bezbednosti UN naložio tom sudu da okonča sve istrage.

M. A.

-----------------------------------------------------------

Asošijeted pres: „Pošiljke” su obično bile dvoje ili troje Srba

Albanski svedoci sa Kosova dali su detaljna svedočanstva o ubijanju zarobljenih Srba radi prodaje njihovih organa i o zakopavanju stotine leševa da bi se prikrili tragovi ubijanja civila, navodi se u jednom dokumentu Ujedinjenih nacija u koji je imala uvid američka agencija AP. Kako je prenela Beta, u tom dokumentu na oko 30 stranica, objavljene su optužujuće izjave najmanje osmoro ljudi, ali svetska organizacija nije na to obratila potrebnu pažnju, konstatuje američka agencija u izveštaju iz Prištine.

U dokumentu se utvrđuje „šema za privođenje zarobljenika” Oslobodilačke vojske Kosova po okončanju sukoba 2000. da bi njihovi bubrezi, jetre i drugi organi mogli biti izvađeni u kući u kojoj je postavljena medicinska oprema.

Pol Kofej, glavni sudski zvaničnik na Kosovu, pisao je u decembru 2003. Džonatanu Stuču, zvaničniku tribunala za Jugoslaviju zaduženog za istragu na Kosovu. Kofej je rekao da su informacije „zasnovane na razgovorima sa najmanje osam izvora, čiji kredibilitet nije siguran, a svi su Albanci sa Kosova ili iz Crne Gore koji su služili u OVK.

Jedan od izvora je citiran da je rekao istražiteljima da su dve prve operacije vađenja organa urađene da bi se „probili na tržište” i da su kasnije trgovci mogli da zarade 45.000 dolara po žrtvi. „Najveća isporuka je bila kada smo odradili pet Srba odjednom, tada smo imali sreće”, rekao je izvor prema izveštaju. „Ostale pošiljke su obično bile između dvoje i troje Srba”.

Taj svedok je objasnio istražiteljima da su radnici na Rinas aerodromu pored Tirane i na aerodromu u Istanbulu u Turskoj gde su navodno organi nošeni na prodaju bili podmićeni da „zažmure na jedno oko”.

Let između dva grada traje oko sat i 45 minuta kazao je izvor UN, a kuća gde su organi vađeni je na dva sata vožnje od aerodroma. Ukoliko se stave u led posle vađenja organi su upotrebljivi nekoliko sati. Pluća i srce oko šest sati, jetra između 18 i 24 a bubrezi od 24 do 28 sati.

Prema dokumentima, izvori su rekli zvaničnicima UN 2003. da su viši oficiri OVK i zvaničnici albanske vlade bili umešani u zločine, koji su prema njima trajali do leta 2000. što je skoro godinu dana od kada je Kosovo došlo pod nadležnost UN i NATO.

 -----------------------------------------------------------

Optužnica za zločine u Albaniji

Priština – Specijalno tužilaštvo na Kosovu podiglo je optužnicu protiv dvojice pripadnika OVK za ratne zločine protiv civila u logoru „Cahan” u Albaniji, preneo je Tanjug. Optuženi su Haki Hajdari (48) iz Srbice, poznat po nadimku Haki Drenica i Sali Redžepi (55) iz okoline Đakovice. Oni se povezuju sa aktivnostima već optuženog pripadnika OVK Rize Alije za zločine nad civilima, počinjenim na severu Albanije.

Optužnicu protiv Alije, na kojoj se nalazi i bivši pripadnik OVK Sabit Geci, potpisao je međunarodni tužilac Robert Din. Prema optužnici, Alija i još nekoliko neidentifikovanih pripadnika OVK optuženi su za nehuman odnos prema civilima u logoru „Cahan” u Albaniji od aprila do sredine juna 1999. godine. Broj optuženih za ratne zločine i držanje kidnapovanih civila u dva logora u Albaniji tako se popeo na pet.

objavljeno: 20.02.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.