UNMIK o žutoj kući (3)

Izvor: RTS, 19.Feb.2011, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK o "žutoj kući" (3)

Dokument iz 2003. godine je autentičan, izjavio Hoze Pablo Barajbar bivši šef UNMIK-ove kancelarije u Prištini. Dokument, koji poseduje Internet portral RTS-a, detaljno opisuje kidnapovanje Srba i trgovinu ljudskim organima na Kosovu i Albaniji.

Poverljivi dokumenti iz 2003. godine, koji su procureli u medije, a u kojima se nalaze novi navodi svedoka o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, predstavljaju autentične dokumente UNMIK-a, izjavio je bivši šef Unmikove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kancelarije za nestale osobe i forenziku Hoze Pablo Barajbar. Internet portal RTS-a je došao do tih dokumenata i predhodnih dana objavljivao njihove navode.

Specijalni savetnik glavnog tužioca Tribunala Frederik Svinen juče je za Slobodnu Evropu izjavio da je uloga Tribunala već tada bila veoma ograničena i da je postojao problem jurisdikcije.

"Uprkos tome, mi smo te navode ispitivali, jer smo hteli da ustanovimo da li postoji veza između njih i istrage u slučajevima Limaja i Haradinaja. Pravno gledano, međutim, dokazi su bili nedovoljni, pa se nisu mogli dovesti u vezu sa tim istragama", rekao je Svinen.

Dodaje se da je Tribunal imao detaljno opisane činjenice, ali da se dokazi nisu mogli izvesti bez imena svedoka, kao i zbog toga što je krajem 2004. Savet bezbednosti UN naložio tom sudu da okonča sve istrage.

"Ti objavljeni dokumenti su dokumenti UNMIK-a koje smo mi, naravno, predali Haškom tribunalu. Vidim u njima imena nekih žrtava i sećam se nekih od njih. Te dokumente sam dobio između 2002. i 2003. godine - uglavnom 2002. - a već 2003. godine smo radili na tome da uključimo i druge aktere u planove da uđemo u Albaniju", rekao je za Radio Slobodna Evropa Barajbar, prenosi Tanjug.

Barajbar, koji je bio šef UNMIK-ove kancelarije od 2002. do 2007. godine rekao je, takođe, da su ti dokumenti poslati Haškom tribunalu upravo u vreme koje je označeno na objavljenom faks memorandumu.

"Nadali smo se i tražili da Tribunal interveniše i pomogne s obzirom na to da mi nismo imali jurisdikciju da istražujemo u Albaniji. Trebao nam je neki akter sa jačim mišićima", naveo je bivši šef UNMIK-ove kancelarije.

Internet portal Radio-televizije Srbije došao je, da podsetimo, u posed dokumenta iz decembra 2003. godine, kojim UNMIK obaveštava Haški tribunal o nalazima istrage o otmicama i ubistvima Srba na Kosovu i severu Albanije, tokom i neposredno posle sukoba 1999. godine.

Verodostojnost tog dokumenta potvrdila su za sajt RTS-a, prošle sedmice, dva izvora u Haškom sudu i misiji UN na Kosovu.

Nedovoljno za istragu!

S druge strane, bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs rekao je da materijal pronađen u "žutoj kući" u Albaniji, koji je kasnije po instrukcijama Tribunala uništen, nije mogao da posluži kao odlučujući dokazni materijal za otvaranje istrage.

"Naravno, jedna je stvar uništiti, odnosno degradirati prazne bočice lekova i drugi materijal pronađen u 'žutoj kući', koji po oceni istražitelja nisu mogli predstavljati dovoljne dokaze, ali dobiti, a onda izgubiti, uništiti ili preći preko navoda svedoka koji upućuju na tako ozbiljne zločine - bilo bi nešto mnogo ozbiljnije", istakao je Najs.

Na ovu temu došlo je i do ne baš nežne "razmene mišljenja" na relaciji UNMIK-Euleks.

U saopštenju za medije UNMIK je, pre dva dana,  demantovao informacije da Euleks nije upućen u sadržaj dokumenta, navodeći da je do početka 2009. godine kompletna arhiva misije Ujedinjenih nacija predata Euleksu.

"Kao što smo već rekli, UNMIK je, pošto je prvi put čuo za te navode, skrenuo pažnju Haškom tužilaštvu. Krajem 2008. i početkom 2009. godine, UNMIK je svu dokumentaciju prosledio Euleksu", navodi se u saopštenju portparola UNMIK-a Olivera Salgada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dokumenti o organima Unmikovi

Izvor: B92, 19.Feb.2011

Prag -- Poverljivi dokumenti o trgovini organima na Kosovu iz 2003, koji su procurili u medije, su autentični dokumenti Unmika, tvrde nekadašnji rukovodioci Misije UN...Bivši šef Unmikove kancelarije za nestale osobe i forenziku Hoze Pablo Barajbar potvrdio je da je reč o dokumentima Misije UN na...

Nastavak na B92...

Dokumenti o trgovini organima UNMIK-ovi

Izvor: RTV Pink, 19.Feb.2011

Barajbar: Dokumenti iz 2003. o trgovini organima su autentični. . . Poverljivi dokumenti iz 2003. godine koji su procureli u medije, a u kojima se nalaze novi navodi svedoka o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, predstavljaju autentične dokumente Unmika, izjavio je bivši šef Unmikove...

Nastavak na RTV Pink...

Barajbar: Tribunal odbio da pomogne Unmiku

Izvor: Politika, 19.Feb.2011

Bivši šef Unmikove kancelarije za nestale osobe i forenziku tvrdi da 2003. godine nije dobio podršku Haga za istragu trgovine organima otetih Srba..Poverljivi dokumenti iz 2003. godine koji su procureli u medije, a u kojima se nalaze novi navodi svedoka o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.