Izvor: RTS, 07.Nov.2020, 08:46

Bajden povećava prednost, Tramp na Tviteru proglasio pobedu – čekaju se glasovi iz pet država

Tri dana od zatvaranja birališta u SAD, još se ne zna ko je pobednik predsedničkih izbora. Iako je kandidat demokrata Džo Bajden bliži ulasku u Belu kuću sa 253 elektorska glasa, Donald Tramp sa 213 elektorskig glasova tvrdi da još nije gotovo. Glasovi se i dalje prebrojavaju u pet saveznih država, a sudija Vrhovnog suda SAD Samjuel Alito naredio je izbornim zvaničnicima u Pensilvaniji da odvoje glasove koji su pristigli poštom nakon izbornog dana. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Dok se čekaju rezultati iz ovih država, pristalice demokratskog kandidata Džoa Bajdena počele su da slave na ulicama Filadelfije, dok pristalice Donalda Trampa nastavljaju proteste.

Aktuelni predsednik Donald Tramp poručio je demokratskom kandidatu Džou Bajdenu da nema prava da tvrdi da je pobedio na izborima i najavljuje pravnu borbu.
Tramp je na Tviteru istakao da je velika prednost koju je imao tokom izborne noći u pojedinim saveznim državama "nekim čudom nestala" i izrazio nadu da će ponovo preuzeti vođstvo u državama u kojima se još prebrojavaju glasovi.
Tramp računa i na poštanske glasove američkih vojnika zbog visoke popularnosti koju uživa u američkoj vojsci.
Tramp je rekao, ne nudeći dokaze, da je određeni broj glasova pripadnika američkih oružanih snaga poslatih poštom – "nestao".
Više od 250.000 pripadnika američkih oružanih snaga glasalo je poštom, ali za sada nije poznato koliko njihovih glasova još nije evidentirano.
Svojim pristalicama se obratio i Bajden.
"Svi znamo da su tenzije velike posle ovih teških izbora, ali ne zaboravite: moramo ostati mirni, strpljivi, da dozvolimo da se ceo ovaj proces završi i da se svaki glas prebroji. Ponovo dokazujemo, kao i kroz istoriju, demokratija funkcioniše, vaš glas će biti prebrojan. Ma koliko neki naporno pokušavali da to zaustave, ja to neću dozvoliti", poručio je Bajden.

Sud naredio odvajanje zakasnelih glasova u PensilvanijiSudija Vrhovnog suda SAD Samjuel Alito naredio je izbornim zvaničnicima u Pensilvaniji da odvoje glasove koji su pristigli poštom nakon izbornog dana.
Alito je privremeno odobrio zahtev Republikanske stranke u kojem se traži sudska naredba kojom bi se osiguralo da se svih 67 izbornih komisija u Pensilvaniji pridržava direktive premijerke te države Keti Bukvar, preneo je Vašington post.
Republikanci iz Pensilvanije obratili su se Vrhovnom sudu SAD sa zahtevom da se izda naredba o odvajanju glasačkih listića za predsedničke izbore poslatih poštom, koji su stigli nakon izbornog dana, 3. novembra.
Kako je preneo AP, premijerka Pensilvanije, demokrata Keti Bukvar, već je naredila lokalnim zvaničnicima da se ti glasovi odvoje.
Države iz kojih se još čekaju rezultati odlučiće pobednika, a to su Pensilvanija, koja nosi 20 elektorskih glasova, Džordžija sa 16, Nevada sa 6, Arizona sa 11 i Severna Karolina sa 15 elektorskih glasova.
Si-En-En navodi da sveukupno na nivou SAD, Bajden ima 253 glasa elektora, a Tramp 213. Za ulazak u Belu kuću jednom od dvojice kandidata je potrebno da osvoji najmanje 270 glasova od 538 elektora. Prema računici Foks njuza, Bajden ima 264 elektorska glasa, a Tramp 214.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GOTOVO JE! Bajden osvojio Pensilvaniju i tako osigurao ulazak u Belu kuću! Čekaju se obraćanja kandidata

Izvor: Kurir, 07.Nov.2020

Džo Bajden je osvojio Pensilvaniju i time dobio 20 elektorskih glasova čime je pobednik američkih izbora, javljaju strani mediji.

Nastavak na Kurir...

TRAMP TVRDI DA IZBORI NISU GOTOVI! Šta će se desiti ako odbije da prizna volju građana u SAD?

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Nov.2020

Nije prvi put da se u SAD postavlja pitanje šta će se dogoditi ako aktuelni predsednik Donald Tramp izgubi na izborima i odbije da napusti Belu kuću...Kako piše "Indipendent", svaki put kada je predsednik sugerisao da će prihvatiti rezultate izbora samo ako su povoljni za njega, mediji su istraživali...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

"DA LI JE OVO REALNO? I NAKON ŠTO JE OBAVEŠTEN?" Nećete verovati šta je Tramp radio u trenucima dok je GUBIO BELU KUĆU (VIDEO)

Izvor: Blic, 07.Nov.2020

Nakon partije golfa u Virdžiniji, gde je saznao vest da će novi predsednik Amerike biti Džo Bajden, još aktuelni prvi čovek SAD Donald Tramp, iskoristio je priliku i da napravi interesantnu fotografiju - sa mladom!

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.