Avaz: Gašenje OHR

Izvor: B92, 19.Feb.2012, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avaz: Gašenje OHR

Sarajevo -- Proces gašenja Kancelarije visokog predstavnika mogao bi da počne u aprilu, kada se očekuje da bi za BiH mogao da stupi na snagu SPP sa EU.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Avaz piše da će stupanjem na snagu tog sporazuma, BiH konačno moći da aplicira za članstvo u Evropskoj uniji, zbog čega više ništa neće stajati na putu gašenju OHR.

Budući da su u Parlamentu BiH nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usvojeni zakoni o državnoj pomoći i o popisu stanovništva, da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, od vlasti u BiH se, kako je navedeno, očekuje da usklade Ustav s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, odnosno da implementiraju presudu Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci".

Prethodno će, međutim, biti nužno usvojiti državni budžet i globalni fiskalni okvir za period od 2012. do 2014. kako se ne bi dovela u pitanje makrofinansijska pomoć u iznosu od 100 miliona evra, zbog čega na vlasti u BiH već sada vrše pritisak specijalna predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i komesar Unije za proširenje Štefan File.

Budući da je pitanje okončanja supervizije za Distrikt Brčko skoro rešeno, jer se krajem maja upravo ova odluka očekuje na sledećoj sednici Saveta za implementaciju mira , "Avaz" piše da će za gašenje OHR-a biti nužno ispuniti ključni uslov za članstvo u NATO-u, a to je pitanje nepokretne vojne imovine.

U ovom pogledu indikativna je, kako se navodi, prekjučerašnja poseta zamenika američkog državnog sekretara Vilijama Brnsa, koji je u razgovorima s predstavnicima vlasti BiH bio izričit prenoseći im poruku da očekuje da BiH bude pozitivna vest na samitu NATO-a u Čikagu, koji će biti održan 20. i 21. maja.

Pozivajući se, takođe, na pouzdane informacije, "Avaz" tvrdi da je predsednik RS i čelnik SNSD-a Milorad Dodik zvaničnicima EU i SAD već je dao svoju reč da će pristati na ponuđeno rešenje o raspodeli državne imovine na druge nivoe vlasti, što takođe predstavlja još jedan tačku u agendi "pet plus dva" (pet ciljeva plus dva uslova) koju je je propisao PIC.

Budući da Turska, kao članica PIC-a, najviše insistira da OHR do daljnjeg zadrži svoj sadašnji oblik i ovlašćenja, ostaje da se vidi kakva će o ovom pitanju biti njena odluka.

Potrebno je još pojasniti da gašenje OHR-a neće ujedno značiti i ukidanje funkcije visokog predstavnika, koja je dejtonska kategorija. Prema raspoloživim informacijama na koje se poziva "Avaz", ovu funkciju i dalje bi obavljao Valentin Incko čije bi sedište bilo u Briselu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.