Angela Merkel, prvi kancelar u Dahau

Izvor: Blic, 20.Avg.2013, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela Merkel, prvi kancelar u Dahau

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja će danas posetiti koncentracioni logor Dahau, biti će prvi nemački šef vlade koji je posetio taj logor u ovom nemačkom gradiću.

Kancelarka, koja na izborima u septembru želi da osvoji svoj treći mandat, stići će poslepodne u bivši logor u blizini Minhena gde će održati kratak govor, položiti venac i obići memomorijalno područje, preneo je RTL.

Kancelarku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Merkel (59) pratiće tokom posete predsednik Odbora bivših logoraša Dahaua Maks Mannheimer i ostali preživeli.

Mannheimer (93) je ocenio ovu posetu "istorijskom" i "znakom poštovanja prema bivšim zatočenicima".

Merkel je u najavama posete rekla da će doći u Dahau "s osećajem srama i saosećanja" i da je "ono što se događalo u logoru bilo i ostalo neshvatljivo".

Ne smemo više nikada dopustiti da takve ideje (ekstremne desnice) imaju mesta u našoj demokratskoj Evropi, poručila je Merkel.

Nacisti su otvorili logor u Dahauu 1933. godine, odmah po dolasku Hitlera na vlast, namenjen političkim zatvorenicima. Bio je to prvi nacistički posle čeha su po

istome modelu napravljeni i ostali.

Više od 200.000 političkih oponenata, homoseksualaca, Jevreja, Roma i hendikepiranih osoba bili su proterani u ovaj logor tokom drugog svetskog rata. V

Više od 41.000 zatvorenika je ubijeno ili umrlo od gladi ili bolesti sve dok logor nisu u aprilu 1945. oslobodili Amerikanci.

Danas je to mesto postalo memorijalno i godišnje ga obiđe oko 800.000 posetilaca.

Kancelarka Merkel obišla je do sada i druge bivše koncentracione logore, među kojima u aprilu 2010. i logor Buhenvald zajedno s američkim predsednikom Barakom Obamom.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Istorijski dan: Merkelova u Dahauu

Izvor: B92, 20.Avg.2013

Berlin -- Kancelarka Angela Merkel je kao prvi predsednik nemačke vlade posetila večeras bivši nacistički koncentracioni logor Dahau...Merkelova je položila venac i poručila da je sećanje na sudbine logoraša ispunjava "dubokom tugom i sramom"...Njena poseta Dahau naišla je, međutim, na žestoku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.