Ambasador: Nema datuma ako Srbija ne ispuni svih sedam uslova

Izvor: Blic, 29.Mar.2013, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador: Nema datuma ako Srbija ne ispuni svih sedam uslova

Ambasador Nemačke na Kosovu Peter Blomajer izjavio je da Srbija ne može dobiti datum za početak razgovora o učlanjenju u EU ukoliko ne ispuni sedam uslova koje su postavili nemački zvaničnici.

U interviju za dnevnik Koha ditore Blomajer je rekao da će Srbija ostati bez datuma za pregovore ako ne ukloni svoje paralelne strukture na severu Kosova, što je jedan od četiri zahteva koji se, od postavljenih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnose na Kosovo.

Nemački ambasador je za list ocenio da je ono što je predloženo u Briselu u suprotnosti sa izjavom premijera Kosova Hašima Tačija da asocijacija neće imati izvršna ovlašćenja i da se neće dozvoliti stvaranje trećeg nivoa vlasti, jer bi bilo protivustavno.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prišitne, Blomajer je ocenio da Asocijacija/zajednica opština sa srpskom većinom treba da funkcioniše u skladu sa zakonima Kosova.

Nemački ambasador je izrazio veru da će strane 2.aprila postići rešenje kojim će se sačuvati funkcionalnost države Kosovo, što je, kao je ocenio, suštinsko pitanje u procesu.

Prema njegovim rečima, ne postoji plan B za sever Kosova ukoliko dođe do neuspeha razgovora, ali da se status kvo na severu takodje ne može više tolerisati.

Od rezultata dijaloga će zavisti da li će EU početi razgovore sa Kosovom o sporazumu za stabilizaciju i pridruživanje kao i da li će Srbija dobiti datum, početka pregovora o učlanjenju, ocenio je on.

Nemački ambasador je ponovio da EU ne želi da u članstvo primi zemlje sa nerešenim pitanjima.

"Zbog toga dve su zemlje zavisne jedna od druge na putu prema integraciji i samo zajedno mogu da budu dobitnici, pošto su na istom brodu", dodao je Blomajer.

Povezane vesti: Nemački ambasador na Kosovu veruje u uspeh naredne runde dijaloga Dačić na sednici SB UN: Kosovo nećemo priznati, nadamo se dogovoru Uslov Nemačke za datum: Obavezivanje na dobrosusedske odnose pred kamerama Kuči: Tema dijaloga biće sever Kosova Analitičari: Cilj posete da sever dobije specijalni status

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema datuma ako Srbija ne ispuni svih sedam uslova

Izvor: Beta, 29.Mar.2013

PRIŠTINA, 29. marta 2013. (Beta) - Ambasador Nemačke na Kosovu Peter Blomajer izjavio je da Srbija ne može dobiti datum za početak razgovora o učlanjenju u EU ukoliko ne ispuni sedam uslova koje su postavili.

Nastavak na Beta...

"Nema datuma ako se ne ispune uslovi Nemačke"

Izvor: Mondo, 29.Mar.2013

Ambasador Nemačke na Kosovu Peter Blomajer izjavio je da Srbija ne može dobiti datum za početak razgovora o učlanjenju u EU ukoliko ne ispuni sedam uslova koje su postavili nemački zvaničnici...U interviju za dnevnik Koha ditore Blomajer je rekao da će Srbija ostati bez datuma za pregovore ako...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.