Aleksinačko područje dobilo struju

Izvor: Politika, 28.Jun.2011, 01:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksinačko područje dobilo struju

Područje aleksinačke opštine dobilo je struju bez koje je bilo od petka uveče, kada je nevreme srušilo visokonaponske stubove, rekla je Tanjugu portparol Privrednog društva „Jugoistok” Slađana Mančić.

Visokonaponski vod iz pravca Niša je osposobljen i aleksinačka opština je dobila struju, rekla je Mančićeva.

Struja je do Aleksinca stigla pre najavljenog roka za sanaciju prve faze visokonapnskog voda u odnosu na današnju procenu i najavu da će snabdevanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << strujom biti stabilizovano do kraja sutrašnjeg dana. Prilikom posete ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića Aleksincu, predstavnici JP „Elektromreže” i „Jugoistoka” najavili su da će visokonaponski vod iz pravca Niša biti osposobljen za stabilno snabdevanje do kraja sutrašnjeg dana.

Mančićeva je rekla da su ekipe „Jugoistoka” pregledale niskonaponsku mrežu, ali da su manja ispadanja moguća i da će ekipe „Jugoistoka” na niskonaponskoj mreži odmah intervenisanosti kako bi snabdevanje odmah bilo normalizovano.

Olujni vetar oborio je u petak uveče četiri visokonaponsk stuba iz pravca Niša i još četiri stuba iz pravca Kruševca, a još dva stuba je oštetio.

Uspostavljanjem visokonaponskog voda iz NIša završena je prva faza sanacije, stručne ekipe „Elketromreže” nastaviće sanaciju visokonaponskog voda iz pravca Kruševca.

Tanjug

-------------------------------------------------------------------------

U Aleksincu struja i dalje na kašičicu

Niš – Ovako u Aleksincu nije bilo ni u vreme teške tragedije tokom NATO bombardovanja. Nevreme u noći između petka i subote, osim ogromne i neprocenjive štete na porodičnim i privrednim objektima, a još više na imanjima poljoprivrednika, skoro da je paralisalo život u gradu. Električne energije uglavnom nema, a ako je pojedini delovi Aleksinca nakratko i dobiju, to je samo na sat-dva.

– Od petka uveče, oko 21.30 sati, do sada, a ponedeljak je po podne, nemamo struje. Sve što je bio u zamrzivaču propada – i meso, i povrće, i proizvodi od smrznutog testa. Mnogo toga smo već bacili, nešto podelili rodbini, a ostatak koristimo za dnevnu ishranu. Za pripremu hrane aktivirali smo šporet na drva, koji inače koristimo samo krajem leta za pripremu zimnice. I hleb sami mesimo i pečemo već tri dana, pošto je otežano snabdevanje i veliki su redovi u onim pekarama koje ipak rade i ne zavise od električne energije – rekao nam je Milan Mladenović.

U bankama i uslužnim delatnostima, koje su bez struje, ne rade telefoni i kompjuteri, a stalno su predugački redovi građana koji se nadaju da će struja možda doći. Bilo je pokušaja da se radi ručno, ali… Prošle subote i juče mnogi su očekivali penziju:

– Nije bilo drugog rešenja nego da od komšije pozajmim par hiljada dinara za najneophodnije troškove i tako premostim dane dok ne podignem penziju. Supruga je bila planirala kupovinu sira i drugih namirnica odmah pošto primim penziju, ali odustali smo jer frižideri ne rade bez struje. I kuvanje slatka od trešanja odložili smo sledeći vikend jer nemamo para da kupimo trešnje niti struje za pripremu – ispričao nam je Nikola Stevanović.

Skoro da nema u Aleksincu mesta gde može da se popije kafa. Vlasnici ugostiteljskih objekata donekle su se snašli, ali nude samo „šoderku”, kako zovu tursku kafu u džezvicama kuvanu na plinskim uređajima. Nema mogućnosti ni za osveženje sladoledom, a ako se u kafiću naruči sok, ili pivo, slaba vajda. Ništa nije hlađeno.

Na gradskoj pijaci i okolnim piljarama drastično su poskupeli poljoprivredni proizvodi. Paprika, koja je krajem prošle sedmice bila po komadu od pet do sedam, sada je deset i više dinara. A paradajz je sa 80 skočio na 130 dinara za kilogram...

I sve je manja ponuda, jer je sve uništeno u okolnim selima odakle stižu voće i povrće.

------------------------------------------------------------

Nema informisanja

Zbog višednevne krize sa strujom veliki broj građana Aleksinca ne zna šta se dešava. Nema TV programa državnih i lokalnih kanala, a prijem radio-programa je oslabljen jer nema kvalitetnog signala sa predajnika koji su u okolini, a napajaju se iz električne mreže.

Juče u podne nekoliko stotina stanovnika Žitkovca i sela na levoj obali Južne Morave blokiralo je saobraćajnice tražeći da im se odmah uključi struja. Tek kada im je objašnjeno da cela opština nema električnu energiju, razišli su se i omogućili vozilima i autobusima da saobraćaju normalno.

--------------------------------------------------------------------------------

Dačić: Vlada Srbije će pomoći Aleksincu

Niš – Šteta od nevremena na području aleksinačke opštine – koje se desilo početom prethodnog vikenda, kada su olujni vetar i grad uništili elektromrežu i poljoprivredne useve na čak pet hiljada hektara – procenjuje se na oko milijardu dinara, ili desetak miliona evra. To je zaključak juče održane sednice čelnih ljudi Štaba za vanredne situacije Republike Srbije – i komandanta Ivice Dačića, potpredsednika vlade i ministra unutrašnjih poslova, i Predraga Marića, načelnika štaba, sa lokalnim rukovodstvom aleksinačke opštine i predstavnicima EPS-a i EMS-a i drugih privrednih subjekata. Posle sastanka Ivica Dačić je rekao:

– Dobili smo čvrsto obećanje od nadležnih u EPS-u i Elektromreži da će do utorka u podne biti sanirana havarija na visokonaponskoj mreži na pravcu ka Nišu, i da će odmah potom biti uspostavljena distribucija struje u niskonaponskom sistemu. To znači da će danas, u utorak, svi građani Aleksinca dobiti struju i u narednom periodu imati uredno snabdevanje električnom energijom. Ukoliko ovaj rok i obećanje ne budu ispunjeni, neko će biti pozvan na odgovornost. To je prioritetni zadatak, nakon čega će se nastaviti sa radovima na saniranju drugog pravca oštećenog visokog napona, od Aleksinca prema Kruševcu.

– Razgovarao sam sa predsednikom Borisom Tadićem i obavestio ga o svemu. Vlada Srbije će sigurno pomoći Aleksincu i njegovim žiteljima, kako bi preko 55.000 stanovnika grada i opštine što pre nastavili normalno da žive i rade. Jedna od najvažnijih stvari ovih dana biće obaveza zdravstvenih organa i inspekcije da sprovedu sveobuhvatnu kontrolu ispravnosti prehrambenih artikala, budući da u prethodnih nekoliko dana nije bilo struje i da postoji opasnost od kvarenja i neispravnosti hrane – rekao je Dačić.

Savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić rekao je da se preduzimaju sve mere da Aleksinac što pre dobije struju, ali i da je pred državom realizacija važnog projekta.

– U narednih četiri-pet godina u našoj zemlji će na sanaciju dotrajale ali i izgradnju nove elektromreže biti uloženo oko 400 miliona evra, čime će se izbeći eventualne slične situacije.

O tome šta se dogodilo u petak uveče i u noći između petka i subote, govorio je Nebojša Petrović iz EMS-a:

– Zbog dotrajalosti stradali su metalni stubovi visokog napona, stari i preko 40 godina. U isto vreme suočeni smo i sa činjenicom da zbog klimatskih promena i pored najave blaže klime u Srbiji postoji realna opasnost od ovakvih olujnih udara jakog vetra, što se i dogodilo pre četiri dana. Zato će sve mere koje budu preduzete biti u pravcu obezbeđenja boljeg sistema elektroprivrednog sistema u našoj zemlji.

Dimić: Nedopustivo oklevanje u dane vikenda

– Očekujemo da nam se što pre pomogne jer sami ne možemo da rešimo veliki broj problema. Najveći je sa strujom i smatramo da se nedopustivo čekalo da prođe ceo vikend, pa da se tek juče, u ponedeljak, konkretno reaguje. Ima i drugih problema, ali bez struje je život u Aleksincu i svim selima bukvalno paralisan – rekao je predsednik opštine Aleksinac Ivan Dimić.

Toma Todorović

objavljeno: 28.06.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.