Sveopšta vakcinacija svinja kao priprema za izvoz u EU

Izvor: JužneVesti.com, 29.Feb.2016, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveopšta vakcinacija svinja kao priprema za izvoz u EU

Od početka 2016. godine na teritoriji Niša, ali i u ostalim gradovima širom Srbije, sprovodi se besplatna vakcinacija protiv svinjske kuge kako bi se ova bolest iskorenila, a stoka i meso izvozili u zemlje Evropske unije.

Prema statistikama, u Srbiji je u 2014. godini bilo 3,6 miliona svinja, što je i prosečan broj svinja na godišnjem nivou.

Od toga se retko šta izveze u Evropu, jer se životinje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i dalje pelcuju od svinjske kuge, što je za evropske standarde nedopustivo.

Do sada je u EU moglo samo termički obrađeno meso, pa se tako na trpezama Evropljana najčešće nalazila srpska kuvana šunka. Ali kako bi se ta ponuda proširila, Delegacija Evropske unije finansirala je kupovinu 6 miliona vakcina protiv svinjske kuge kojima bi trebalo ovu bolest iskoreniti.

Evropska unija je finansirala nabavku šest miliona doza vakcina kao vid podrške iskorenjivanju svinjske kuge u Srbiji, dok će Republika Srbija obezbediti sredstva za besplatnu vakcinaciju i pojačati kapacitete za monitoring i inspekcijsku kontrolu sprovođenja vakcinacije i kontrole prometa svinja - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako bi što bolje sproveli vakcinaciju, obuku je prošlo više od 360 veterinara, veterinarskih inspektora i odgajivača, a predavanja su organizovana širom Srbije - u Nišu u Regionalnoj privrednoj komori.

Oni kažu da je značaj edukacije i vakcinacije višestruk.

Više od 360 veterinara, veterinarskih inspektora i odgajivača detaljno je upoznato sa pravilima i principima strategije Republike Srbije u iskorenjivanju kuge, čije dosledno sprovođenje treba da omogući uzgoj zdravih svinja i pozitivne ekonomske efekte u prometu svinja - kažu oni.

I upravo su, sudeći prema rečima v. d. direktora Uprave za veterinu Miodraga Petrovića, ekonomski efekti, pored zdravlja ljudi i stoke, jedan od glavnih ciljeva vakcinacije.

Doprinos ekonomiji zemlje ogleda se u stabilizaciji nacionalne proizvodnje i prometa svinja, rehabilitaciji izvoza svinja i svinjskog mesa i povećanju poverenja potrošača u bezbednost hrane i kvalitet proizvoda - rekao je Petrović.

Inače, poslednjih godina u Srbiji nisu zabeleženi masovni slučajevi svinjske kuge, a poslednji takav desio se 2010. godine u selu Veliki Radinci kod Sremske Mitrovice, kada je blokirana cela farma.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.