Suspendovano oko 3.000 zdravstvenih radnika; razlog - nisu se vakcinisali

Izvor: B92, 16.Sep.2021, 22:54

Suspendovano oko 3.000 zdravstvenih radnika; razlog - nisu se vakcinisali

Oko 3.000 zdravstvenih radnika u Francuskoj suspendovano je jer nisu hteli da se vakcinišu protiv kovida 19, piše BBC.

Novo pravilo, koje je stupilo na snagu u sredu, kaže da je cepljenje obavezno za 2,7 miliona zdravstvenog osoblja, zaposlenih u domovima za negu i vatrogasnih služba u zemlji, prenosi "Jutarnji list".

Ali, francuski ministar zdravslja Olivier Véran rekao je u četvrtak da je "većina suspenzija samo privremena".

Mnogi sada pristaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na cepljenje jer "vide da je obaveza vakcinacije stvarnost", rekao je.

Pravilo se odnosi na sve lekare, medicinske sestre, kancelarijsko osoblje i volontere.

Predsednik kmanuel Macron prvi je put obavestio radnike o promeni pravila 12. jula, upozorivši ih da moraju dobiti barem jednu dozu do 15. septembra ili dati otkaz na poslu.

"Svestan sam onoga što tražim od vas i znam da ste spremni za ovu obavezu, to je na neki način deo vašeg osećaja dužnosti", rekao je tada.

Nakon predsednikove objave, srušila se veb stranica koja se koristi za rezervisanje termina za cepljenje, piše BBC.

Ali, hiljade delatnika i dalje odbijaju da prime vakcinu, što uzrokuje strah od poremećaja u zdravstvenim uslugama.

U samo jednoj bolnici u Nici na jugu Francuske, na primer, gotovo 450 radnika je suspendovano - što je izazvalo proteste ispred zgrade. U drugom južnom gradu Montélimaru jedna je bolnica potvrdila da je već počela da otkazuje ​​hitne operacije zbog nedostatka cepljenih anesteziologa, prenosi agencija AFP.

"Ove ljude moramo zadržati na poslu sve dok ne budu zamenjeni", rekao je Christophe Prudhomme, lekaf hitne pomoći i levi zastupnik.

Francuska nije jedina zemlja koja je uvela obavezu za cepivo.

Italija takođe od 15. oktobra obavezuje "zelenu propusnicu" protiv kovida za sve zaposlene, što znači da će radnici koji ne mogu pokazati dokaz o cepljenju ili nedavni negativni test na kovid biti kažnjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.