Božić: Od Niša, preko Abu Dabija do Vitlejema i Vatikana - kako se slavi širom sveta

Izvor: B92, 26.Dec.2019, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božić: Od Niša, preko Abu Dabija do Vitlejema i Vatikana - kako se slavi širom sveta

Širom sveta se danas obeležava Božić po gregorijanskom kalendaru.

Od Australije, preko Evrope do Severne i Južne Amerike održavaju se božićne službe kojima se obeležava jedan od najsvetijih dana u hrišćanskom kalendaru po gregorijanskom kalendaru. Ovo su neke od najboljih fotografija sa svih strana sveta.

Kolombo, Šri Lanka

Deca prisustvuju službi obučena kao anđeli u crkvi Svetog Antonija na Šri Lanki. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Na uskršnju nedelju, ova crkva je bila prva od tri mete bombaša samoubica - u njoj je ubijeno 54 ljudi, a više od 300 širom zemlje.

Niš, Srbija

U niškoj Crkvi Uzvišenja Svetog Križa tradicionalnu ponoćnu misu je služio beogradski nadbiskup i mitropolit Stanislav Hočevar.

Beogradski nadbiskup Hočevar služio je Božićnu misu i u Crkvi Krista Krstitelja u Beogradu.

Vernica pali sveću u katedrali Svetog Josipa. Emirati imaju živu katoličku zajednicu, a Filipinci čine više od pet odsto populacije.

Biskup Filip Marse predvodi ponoćnu misu u crkvi Sen Žermen Lokseroa. Po prvi put u više od 200 godina, božićna služba nije održana u Notr Damu zbog požara koji je razorio ovu katedralu u aprilu.

Služba je održana u ponoć u oblasti Tvrđave Isusa u prestonici Kenije.

Ponoćna misa održana je u gradu na Zapadnoj obali gde je, po Bibliji, rođen Isus.

Držeći sedmi put božićnu misu, papa Franja je rekao da Bog voli "čak i najgore među nama".

Baš na vreme za Božić, u Sidneju se pojavio mural koji kritikuje premijera Skota Morisona jer je otišao na Havaje na odmor dok se zemlja borila sa ekstremnim šumskim požarima.

Sve fotografije su zaštićene autorskim pravima.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.