BBC

Sreda, 25.12.2019.

10:37

Božić: Od Niša, preko Abu Dabija do Vitlejema i Vatikana - kako se slavi širom sveta

Širom sveta se danas obeležava Božić po gregorijanskom kalendaru.

Izvor: BBC

Božić: Od Niša, preko Abu Dabija do Vitlejema i Vatikana - kako se slavi širom sveta
Žena slika selfi ispred katedrale Svetog Josipa iz 19. veka u Hanoju, glavnom gradu Vijetnama/AFP

Od Australije, preko Evrope do Severne i Južne Amerike održavaju se božićne službe kojima se obeležava jedan od najsvetijih dana u hrišćanskom kalendaru po gregorijanskom kalendaru. Ovo su neke od najboljih fotografija sa svih strana sveta.

Kolombo, Šri Lanka
EPA
Deca prisustvuju službi obučena kao anđeli u crkvi Svetog Antonija na Šri Lanki. Na uskršnju nedelju, ova crkva je bila prva od tri mete bombaša samoubica - u njoj je ubijeno 54 ljudi, a više od 300 širom zemlje.

Niš, Srbija
Fonet
U niškoj Crkvi Uzvišenja Svetog Križa tradicionalnu ponoćnu misu je služio beogradski nadbiskup i mitropolit Stanislav Hočevar.

Beograd, Srbija

Fonet
Beogradski nadbiskup Hočevar služio je Božićnu misu i u Crkvi Krista Krstitelja u Beogradu.

Abu Dabi, Ujedinjeni Arapski Emirati

EPA
Vernica pali sveću u katedrali Svetog Josipa. Emirati imaju živu katoličku zajednicu, a Filipinci čine više od pet odsto populacije.

Pariz, Francuska

EPA
Biskup Filip Marse predvodi ponoćnu misu u crkvi Sen Žermen Lokseroa. Po prvi put u više od 200 godina, božićna služba nije održana u Notr Damu zbog požara koji je razorio ovu katedralu u aprilu.

Najrobi, Kenija

Reuters
Služba je održana u ponoć u oblasti Tvrđave Isusa u prestonici Kenije.

Vitlejem, palestinska teritorija

EPA
Ponoćna misa održana je u gradu na Zapadnoj obali gde je, po Bibliji, rođen Isus.

Vatikan

AFP
Držeći sedmi put božićnu misu, papa Franja je rekao da Bog voli "čak i najgore među nama".

Sidnej, Australija

EPA
Baš na vreme za Božić, u Sidneju se pojavio mural koji kritikuje premijera Skota Morisona jer je otišao na Havaje na odmor dok se zemlja borila sa ekstremnim šumskim požarima.

Sve fotografije su zaštićene autorskim pravima. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: