Završeno glasanje o članovima Vlade

Izvor: RTS, 03.Sep.2013, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeno glasanje o članovima Vlade

Poslanici u Skupštini Srbije izjasnili se o rekonstrukciji Vlade. Treći dan rasprave protekao u polemici poslanika DS-a i URS-a sa Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem.

23.07 - Završeno glasanje u parlamentu. 

22.45 - Završena trodnevna rasprava o novim ministrima Vlade Srbije. Poslanici će glasati javno.

20.33 - Oštra polemika Aleksandra Vučića i poslanika DS-a Blaše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Božovića. Vučić odbacio navode Božovića da je aktuelna vlast "izbacila porodicu Milice Delević iz zemlje".

15.00 - Raspravu obeležila polemika Ivice Dačića i poslanika URS-a. 

14.20 - Poslanici NS i PUPS-a podržaće rekonstruisanu vladu. URS i DSS glasaće protiv rekonstrukcije.

11.40 - Skupština nastavila raspravu.

U Skupštini Srbije, nakon celodnevne rasprave o rekonstrukciji Vlade, poslanici su glasali javnim izjašnjavanjem. Treći dan rasprave o novim ministrima, protekao je u polemici premijera i vicepremijera Ivice Dačića i Aleksandra Vučića sa poslanicima URS-a i DS-a.

Poslanici su najviše raspravljali o ekonomiji i nezaposlenosti, ali je nastavljena i polemika sa premijerom Ivicom Dačićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem.

Vučić je rekao da je uz njegov potpis Milica Delević otišla na mesto zamenika generalnog sekretara Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), odbacujući navode DS-a da je aktuelna vlast "izbacila njenu porodicu iz zemlje".

"Sram vas bilo da kažete da smo mi njenu porodicu izbacili iz Srbije. Mi smo joj dali posao u EBRD, ja sam je predložio za ministra", rekao je Vučić u skupštinskoj raspravi o izboru ministara, odgovarajući na kritike poslanika DS-a Balše Božovića.

Prema njegovim rečima, bivši ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić insistirao da na tu poziciju ode Radovan Jelašić, ali da je on predložio Milicu Delević.

Vučić je istakao i da će bivši kancelar Austrije Alfred Guzenbauer kao njegov savetnik dobijati 1.900 evra, a ne 45.000 evra, kao što je Božović naveo.

"Mislim da je Guzenbauer uspešan čovek i da je bio dobar premijer Austrije", rekao je Vučić.

Premijer Ivica Dačić polemisao je poslanicima URS-a. Istakao je da vlada ne bi opstala da je u njoj ostao URS i dodao da ako je nešto dobro uradio u rekonstrukciji onda je to predlog da se "raščiste računi".

"Neke se istine moraju saopštiti - ova vlada nije mogla više da ostane u ovom formatu i ne bi opstala da je ostao URS. Ako ja mislim pogrešno, tu su drugi koalicioni partneri da me razuvere, a pošto me nisu razuverili, ta odluka je doneta", rekao je Dačić.

Reagujući na izlaganje poslanice URS-a Snežane Stojanović Plavšić da "Srbija ima premijera koji nije uspeo da harmonizuje tim koji vodi i da ga dovede do rezultata, i da zato nema prava da još jednom traži mandat", Dačić je naglasio da više neće da se bavi URS-om i poručio da ne ocenjuje on učinak URS-a već to čini narod na izborima.

Dačić je polemisao i s poslanikom DS Draganom Šutanovcem, koji je, kao i poslanici URS-a, zamerio vladi zbog podržavljenja Simpa.

Premijer ih je podsetio da su svi odlazili u Simpo "po glasove u predizbornim kampanjama", a Šutanovac je čak bio i predsednik Upravnog odbora te firme, što je on negirao.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije naglasio je u Skupštini da je potrebno više optimizma i poverenja u Vladu.

"Srbija nije u recesiji. Teško se živi, ali posle nekoliko godina imamo industrijski i rast izvoza", rekao je Vučić.

Vicepremijer je istakao da je u Srbiji prvi put posle pet godina zaustavljen rast broja nezaposlenosti.

"Imamo nešto manji broj nezaposlenih - oko 750.000. Dobro je da taj broj nije otišao na milion", rekao je Vučić i dodao da će rastu zaposlenosti doprineti bolji privredni ambijent i formiranje kancelarije za brze odgovore, u naredna dva meseca.

Vučić: Rezulati moraju biti bolji

Na kritike da rekonstrukcija vlade traje predugo,  Vučić je rekao da "nekome ne može nikako da se ugodi", kao i da je siguran da će građani moći da izmere postignute rezultate koji moraju biti neuporedivo bolji nego u prethodnim godinama.

A na opasku poslanika DS-a Dejana Nikolića da je očekivao da će predstavnici vlade dovesti čuvenog skakača u vis kad su najavili "da će dovesti ljude koji će moći visoko da skaču", Vučić je rekao da nema ništa protiv: "Pozvaćemo i Sergeja Bubku da pomogne atletskoj reprezentaciji, dobijaćemo i medalje u skoku s motkom", rekao je Vučić.

U toku sednice, poslanik SDA Sandžaka Enes Imamović rekao je da zločini nad Bošnjacima godinama ostaju nerešeni, čime se uskraćujuje pravda porodicama žrtava i ocenio da se zakon selektivno primenjuje, odnosno da se u parlamentu donose dobri evropski zakoni, a da onda na terenu važe druga pravila.

Najavljujući da će podržati rekonstrukciju vlade, Imamović je pozvao da planira novac iz budžeta za ulaganje u Sandžak.

Mlađan Dinkić, Suzana Grubješić i Verica Kalanović položili su zakletve pred Narodnom skupštinom, kao novi poslanici URS-a.

Administrativni odbor Skupštine Srbije prethodno je predložio parlamentu da potvrdi mandate novim poslanicima URS-a.

Oni se vraćaju u parlament nakon što više nisu na funkcijama u Vladi Srbije, a prethodno im je Republička izborna komisija dodelila poslaničke mandate.

Dinkić, Kalanović i Grubješić zamenili su Predraga Markovića, Branislava Jovanovića i Jožefa Šandora, kojima je parlament konstatovao prestanak mandata nakon što su podneli ostavke na poslanička mesta.

Aleksandar Vučić je na to rekao da vlada nijednog trenutka neće tolerisati razlike u ophođenju i ponašanju prema ljudima koji pripadaju drugoj naciji ili veri i istakao da želi da svaki Bošnjak ili Srbin u Priboju, Tutinu, Novom Pazaru, doživljava vladu na jednak način, jer su za nju svi ljudi jednaki.

Odgovarajući na Imamovićeve primedbe, Vučić je rekao da će danas dobiti precizne podatke o radu policije i tužilaštva, ali i da "ne želi da veruje da je sve što je Imamović govorio istina".

"Ali ako ima i dela istine mi ćemo preduzeti određene korake. Spremni smo da o tome razgovaramo i pronađemo najbolje moguće rešenje", rekao je Vučić i dodao da to za vladu nije tabu tema.

Vicepremijer je dodao i da se na ulici ništa ne rešava, kao i da je razvoj biznisa najvažniji zadatak vlade, i pozvao građane Novog Pazara koji imaju dobre biznis planove i ideje za pokretanje privatnih poslova da se jave.

Poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi takođe je govorio o pravima manjina, navodeći da se mora prestati sa diskriminatorskom politikom prema Albancima u Srbiji.

Potpredsednica Nove Srbije i poslanica Dubravka Filipovski rekla je da će poslanici te stranke podržati rekonstrukciju Vlade Srbije, jer je to dokaz da je vlast spremna da menja i modernizuje Srbiju.

PUPS će podržati izbor novih ministara jer je premijer Ivica Dačić u ekspozeu najavio da će vlada uporedo raditi na ekonomskom razvoju i socijalnoj politici kao najbitinijem segmentu za PUPS, rekao je poslanik te partije Momo Čolaković.

URS će glasati protiv rekonstrukcije vlade, a glavni razlog za to je pritivrečnost u ekspozeu premijera Ivice Dačića i onoga što radi i govori, rekao je šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić.

Šef poslaničke grupe DSS-a Slobodan Samardžić rekao je da ta stranka neće podržati rekonstrukciju vlade zbog, kako je naveo, "predaje Kosova u ruke Albancima".

Debatu o rekonstrukciji, koja je počela u petak, obeležili su replike i žestoke polemike poslanika opozicije sa premijerom i prvim potpredsednikom vlade, Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem.

Po završetku rasprave Skupština će glasati o kandidatima za ministre, koji će potom položiti zakletvu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.