Zakon o privrednim komorama „testira” vladajuću koaliciju

Izvor: Politika, 15.Dec.2012, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o privrednim komorama „testira” vladajuću koaliciju

PUPS i SPS su protiv primene zakona od 1. januara 2013, a URS i SNS poručuju da neće biti novog prolongiranja propisa koji je donet 2009. godine po hitnom postupku

Početak primene izmenjenog Zakona o privrednim komorama, do kojeg je ostalo petnaestak dana, sudeći po disonantnim tonovima, biće test za jedinstvo sadašnje vladajuće koalicije, baš kao što je i njegovo donošenje, pre četiri godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << po hitnom postupku, bilo test za opstanak ondašnje vlasti. Deo parlamentarne većine, PUPS i SPS, očekuje da primena zakona bude odložena, URS je kategoričan – nema odlaganja, a u SNS-u misle da nikakvog prolongiranja neće biti. Kako će se ovi različiti stavovi usaglasiti i šta će biti ako do toga ne dođe, niko ne otkriva.

Izmene zakona o privrednim komorama, kojima je, između ostalog, predviđena dobrovoljnost za osnivanje komora izazvale su, u proleće 2009. godine, veliku polemiku, zato što je za ovaj akt zatraženo razmatranje po hitnom postupku, a njegova primena je predviđena tek od 1. januara 2013. godine. Na njegovom donošenju insistirao je Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, PUPS je bio kategorično protiv, jer će „izazvati rasprodaju imovine privrednih komora”, a opozicija je tvrdila da se donosi „loš zakon samo zato što tako hoće Dinkić i što bez toga vlada neće opstati”. Nisu zadovoljni bili ni socijalisti, ali kada je došlo vreme za glasanje, protiv ovog akta, iz vladajuće koalicije, glasali su samo poslanici PUPS-a i Dragoljub Mićunović (DS). Da PUPS nije pristao, „zbog mira u kući”, da, ipak, omogući kvorum, zakon ne bi bio usvojen. Predstavnici PUPS-a, tada su objasnili da uskraćivanjem kvoruma nisu hteli da ruše vladu, a i „dobili smo čvrsta uveravanja od DS-a da će zakon biti promenjen do početka njegove primene”.

PUPS sada od vlade Ivice Dačića traži da odloži primenu zakona do 2016. godine, a, gotovo, istovetan predlog parlamentu je dostavio i Srđan Miković (DS), koji je, takođe, zatražio da on budu uvršćen u dnevni red prve naredne sednice parlamenta po hitnom postupku.

Moma Čolaković (PUPS) objašnjava za „Politiku”, da su 2009. godine bili protiv zakona „jer smo mislili da će privrednim komorama biti oduzeta velika imovina koje one poseduju, deo bi preuzele neke druge institucije, deo država i, po mom mišljenju, to i jeste namera zakona”. Čolaković kaže da su pristali da daju kvorum jer im je obećano da će on biti promenjen, pre početka primene, međutim, „nama je to obećao DS, a promenila se vlast”. On ističe da je nova parlamentarna većina jednom već odbila njihov predlog „zato smo ga obnovili”. Zašto je uopšte, po hitnom postupku, donošen zakon koji će važiti za četiri godine, Čolaković objašnjava: „Presudili su kompromisi između DS-a i tadašnjeg G 17 plus”. Čolaković smatra da dogovor mora biti postignut u vladi, tvrdi da će PUPS insistirati da parlament o tome raspravlja, „sve zavisi od SNS-a, a oni nisu izneli konkretan stav”. Šta će PUPS uraditi ako njihov predlog ne bude prihvaćen, Čolaković ne otkriva: „Mi ćemo do kraja insistirati na sednici”.

Đorđe Milićević (SPS) predlog za odlaganje primene smatra razumnim. On ističe da je o tome bilo reči i „na skupštinskom kolegijumu sa Nebojšom Stefanovićem, predsednikom parlamenta, u smislu da se vidi koje poslaničke grupe identično razmišljaju, mislim da je većina bila za to da treba prihvatiti odlaganje. Milićević se, tvrdi, ne seća kako je SPS glasao, ali smatra da je zakon loš i da „mora biti sprečena rasprodaja imovine privrednih komora”. Milićević pominje predlog Maje Gojković (SNS) kao rešenje koje bi moglo biti prihvatljivije od PUPS-ovog. Maja Gojković kaže za „Politiku” da je ona taj predlog o odlaganju primene na dve godine podnela prva, još jesenas, kao samostalni poslanik, a „onda su se slični predlozi pojavili u još nekoliko poslaničkih grupa”. Gojkovićeva je, međutim, predlog povukla, „jer sam dobila negativno mišljenje iz Ministarstva finansija, bilo mi je jasno da ministar Mlađan Dinkić, neće dozvoliti odlaganje”.

Srđan Miković (DS) se baš naljutio kad smo ga pitali zašto je za zakon glasao kad je, kako tvrdi, uvek loše o njemu mislio, „Dinkić je tada insistirao na njegovom donošenju, a sada očekujem da 250 poslanika odluči po svojoj savesti”.

Veroljub Arsić, šef poslaničke grupe SNS-a, kratko kaže: „Predlog o odlaganju primene zakona neće biti na dnevnom redu parlamenta”.

Vladimir Ilić, šef poslaničke grupe URS-a, kaže: „Stvar je potpuno jasna – nema odlaganja primene zakona. „Na tvrdnje da će zakon dovesti do rasprodaje imovine privrednih komora, Ilić odgovara: „To ni slučajno nije cilj zakona. Komora pokušava preko pojedinih poslanika da izlobira odlaganje, pa da ništa ne uradi ni u produženom roku, pa da opet traži odlaganje. Ja sam siguran da prelog odlaganja neće ići na dnevni red sednice parlamenta i da je ta odluka konačna”.

Mirjana Čekerevac

objavljeno: 15.12.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.