Više para gradovima i opštinama

Izvor: RTS, 27.Jun.2011, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više para gradovima i opštinama

Poslanici usvojili predlog URS-a o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Na novoj vanrednoj sednici, potvrđeni zajmovi Evropske investicione banke za "Fijat automobili Srbija" i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koje predviđaju da opštine i gradovi dobijaju dvostruko više prihoda od poreza na zarade.

Skupština je formirala radnu grupu za izmenu Zakona o Narodnoj skupšitni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Poslovnika o radu koje se odnose na ograničavanje poslaničkog imuniteta.

Zadatak radne grupe je da razmotri pitanje poslaničkog imuniteta i da o potrebi evenutalnih izmena Zakona o Skupštini i Poslovnika izvesti Administrativni odbor i predsednicu Skupštine, rekao je predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantivnović.

"Radna grupa ima zadatak da predloži izmene zakona i poslovnika, a ako bude trebalo i da predloži promenu Ustava, i da pojednostavimo raspravu o imunitetu u parlamentu, da preciziramo uslove i standard u toj oblasti", reako je Konstantinović.

Od 127 poslanika, koliko ih je bilo u sali, izmene Zakona podržalo je njih 108. Četiri poslanika Saveza vojvođanskih Mađara glasala su protiv, ali su dala kvorum. Uzdržano je bilo po pet poslanika Demokratske stranke, Lige socijlademokrata Vojvodine i PUPS-a.

Izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koje su predložili Ujedinjeni regioni Srbije, predviđaju da opštine i gradovi, umesto dosadašnjih 40 odsto, dobijaju 80 odsto prihoda od poreza na zarade.

Predviđeno je i uvođenje takozvanog transfera solidarnosti, prema kojem Beograd više ne bi dobijao novac iz državnog budžeta, već bi taj novac bio preusmeravan nerazvijenim opštinama.

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić ocenio je da usvajanje izmena Zakona o finasiranju lokalne samouprave predstavlja pobedu građana koji su podržali peticiju za decentralizaciju zemlje, ali napomenuo da u procesu decentralizacije još ima mnogo posla.

Dinkić je rekao i da očekuje da će u narednom periodu biti usvojen i Zakon o javnoj svojini i poručio da će URS nastaviti da se bori da građani ubuduće sami biraju gradonačelnike i predsednike opština.

Parlament je održao još jednu vanrednu sednicu na čijem je dnevnom redu bila ratifikacija pet međunarodnih sporazuma i ugovora, između ostalih i dva između Srbije i Evropske investicione banke o garanciji "Fijat automobili Srbija".

Sto milona evra za mala i srednja preduzeća

Potvrđivanje finansijskih ugovora o zajmu sa Evropskom investicionom bankom omogućiće dalji razvoj preduzeća u Srbiji, jer će moći da uzimaju kredite po niskim kamatnim stopama, rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, u obraćanju poslanicima.

Ćirić je naveo da ugovor o davanju garancija za kompaniju "Fijat kompakt automobili Srbija" predstavlja podršku završetku projekta o osnivanju zajedničkog preduzeća Vlade Srbije i italijanskog proizvođača automobila "Fijat".

"Kreditna linija i garancija koju dajemo predstavlja s jedne strane podršku završetku projekta 'Fijat automobili', i omogućava i našim srednjim, malim i velikim preduzećima da se zadužuju po kamatnim stopama koje su ispod tržišnih", rekao je Ćirić.

Ministar je naveo da će 100 milona evra biti stavljeno na raspolaganje malim i srednjim preduzećima, a preduzećima sa više radnika 50 miliona evra.

Poslanici su otvorili novu sednicu, na čijem je dnevnom redu 16 zakonskih i drugih akata, a raspravu o prvoj tački dnevnog reda, Predlogu zakona o mladima, nastaviće sutra.

Na dnevnom redu je i davanje garancije za zaduženje "Srbijagasa", odluka o razrešenju i imenovanju članova Republičke izborne komisije, odluka o obrazovanju Komisije za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija i potvrđivanje nekoliko međunarodnih sporazuma.

Poslanici će razmatrati i odluke o organizaciji i radu Službe Narodne skupštine i izboru članova skupštnskih odbora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština usvojila predlog URS-a o decentralizaciji

Izvor: EMportal, 27.Jun.2011

Skupština Srbije danas usvojila predloge Ujedinjenih regiona Srbije za izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koje, između ostalog, predviđaju da opštine dobijaju dvostruko više novca od poreza na zarade.

Nastavak na EMportal...

Poslanici počeli novu vanrednu sednicu

Izvor: S media, 27.Jun.2011

Poslanici republičkog parlamenta započeli su novu vanrednu sednicu. Poslanici su prethodno završili četvrtu vanrednu sednicu u 2011. godini, na kojoj su usvojili izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, a koje je predložila URS. ..Poslanici republičkog parlamenta započeli su danas novu...

Nastavak na S media...

Ograničiti imunitet poslanicima

Izvor: B92, 27.Jun.2011

Beograd -- Administrativni odbor Skupštine formirao je radnu grupu za razmatranje odredbi Zakona o Narodnoj skupštini i Poslovnika koji se odnose na imunitet poslanika...Radnom grupom će rukovoditi predsednik Odbora Nenad Konstantinović, a poslaničke grupe u roku od tri dana od formiranja grupe...

Nastavak na B92...

OGRANIČENJE IMUNITETA ZA POSLANIKE!

Izvor: Kurir, 28.Jun.2011, 10:25

BEOGRAD - Ipak će biti reči o imunitetu poslanika. Administrativni odbor Skupštine formirao je radnu grupu za razmatranje odredbi Zakona o Narodnoj skupštini i poslovnika koji se odnose na imunitet poslanika...BEOGRAD - Ipak će biti reči o imunitetu poslanika...Administrativni odbor Skupštine...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.