Udeo države u medijima na čekanju

Izvor: B92, 11.Avg.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udeo države u medijima na čekanju

Beograd -- Članica Predsedništva URS Suzana Grubješić ocenila da će rešenje pitanja udela države u medijima verovatno sačekati narednu Vladu Srbije.

"Sumnjam da bi se sada, u godini pred izbore, neko ozbiljno time bavio", rekla je Grubješićeva agenciji Beta.

Ministar kulture i informisanja Predrag Marković izjavio je, u intervjuu za "Večernje novosti", da još nema političke volje da se vlada povuče iz vlasništva u sredstvima informisanja.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << On je najavio da bi konačan tekst Medijske strategije trebalo da bude završen do septembra, ali da će neki njegovi delovi, po svemu sudeći, biti znatno drugačiji od nacrta, u čijem su pisanju učestvovali predstavnici novinarskih udruženja i medija.

Suzana Grubješić, članica stranke vladajuće koalicije, rekla je da ne zna na šta i na koga je ministar Marković mislio kada je rekao da nema političke volje.

"Ta čuvena floskula 'politička volja' obično služi da prikrije nečije interese. Čije, ne znam", ocenila je ona.

DS podržava izlazak države iz vlasništva u medijima

Jelena Trivan (Tanjug, arhiva)

Potpredsednica DS Jelena Trivan rekla je da ta stranka podržava princip izlaska države iz vlasništva u medijima i očekuje da pitanje vlasništva bude precizno definisano medijskom strategijom.

"Što se DS-a tiče, povlačenje države iz vlasništva u medijima je apsolutno nesporno. To predstavlja evropski standard kome mi težimo i

mi s tim nemamo problem", rekla je Trivanova.

Kako je navela, DS očekuje da će medijska strategija pitanje vlasništva definisati na precizan način, da rokovi budu realni i ostvarivi, odnosno da ne se oni ne prekorače.

Vlast ne rešava probleme u medijima

Predsednica UNS Ljiljana Smajlović ocenila je da od Vlade Srbije zavisi da li će se država povući iz vlasništva u medijima, jer ona kreira političku volju.

"Vlada Srbije je ta koja ovaploćuje političku volju. Kada se vlast izgovara da ne postoji 'politička volja' za rešavanje nekog problema, to obično znači da vlada neće da reši problem, ali ni da snosi odgovornost pred biračima", rekla je Smajlovićeva agenciji Beta, povodom izjave ministra kulture Predraga Markovića da nema političke volje da se država povuče iz vlasništva u medijima.

Prema njenoj oceni, ako u vladi nema političke volje za rešavanje problema, kao ni za sprovođenje već postojećih zakonskih rešenja, onda su Srbiji potrebni novi izbori.

Ministar kulture i informisanja Predrag Marković izjavio je, u intervjuu za "Večernje novosti", da još nema političke volje da se vlada povuče iz vlasništva u sredstvima informisanja. Marković je najavio da bi konačan tekst Medijske strategije trebalo da bude završen do septembra, ali da će neki njegovi delovi, po svemu sudeći, biti znatno drugačiji od nacrta u čijem su pisanju učestvovali predstavnici novinarskih udruženja i medija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.