URS-u važniji program od fotelja

Izvor: RTS, 10.Maj.2012, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

URS-u važniji program od fotelja

Bitno je sproveđenje programa URS-a, a ne raspodela ministarstava u novoj vladi, rekla Suzana Grubješić.

Ujedinjeni regioni Srbije će za ulazak u buduću vladu insistirati na stopostotnom sprovođenju svog programa, a ne na raspodeli ministarstava, izjavila je članica predsedništva URS-a Suzana Grubješić.

Grubješić je u razgovoru za Tanjug rekla da URS, za sada, niko nije kontaktirao kada je u pitanju formiranja buduće vlade, naglašavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se URS nikome ne nudi, da mu se ne žuri i da nikoga prvi ne zove.

Grubješić je istakla da će URS, ukoliko ne bude u novoj vladi, a ona bude sprovodila program za koji se ta unija zalaže, podržavati sve odluke vezane za sprovođenje njenog programa.

"Ili ćemo ući u vladu sa odrešenim rukama i garancijama da će se naš program sprovesti ili ćemo ostati u opoziciji. Ako ta vlada, u kojoj mi nismo, sprovodi naš program, mi ćemo je podržati bez problema, što znači da ćemo glasati za odluke koje budu išle u pravcu sprovođenja programa", precizirala je Grubješić.

Ona je dodala da, međutim, to ne znači manjinsku podršku URS budućoj vladi, jer takva "nejasna stanja ne dolaze u obzir".

Uz podsećanje da URS insistira na departizaciji i ukidanju stranačkog zapošljavanja, nastavku programa decentralizacije, dvostrukom budžetu za poljoprivredu i jačanju privrede, koje bi bilo potpomognuto ukidanjem nepotrebnih taksi i nameta, kao i plaćanjem PDV po realizaciji, Grubješić je istakla da to ne znači da će URS insistirati na dobijanju određenih ministarstava u budućoj vladi.

"Jedino što bi URS voleo i na čemu ćemo insistirati je da se naš program realizuje. Podela ministarstava nije tema, nismo tu da ispunjavamo nečije želje. Realizacija programa i to stopostotna je ono što hoćemo", istakla je Grubješić.

Komentarišući izborne rezultate URS, Grubješić je rekla da su dobri rezultati postignuti u centralnoj Srbiji, a da se podbacilo u Vojvodini i Beogradu, najavljujući da mogućnost da zbog toga posledice snose oni koji su bili zaduženi za te delove Srbije.

"Moraćemo ubuduće više pažnje da posvetimo tim delovima, analiziramo gde smo grešili i promenimo neke ljude koji su bili zaduženi za Beograd i Vojvodinu. O tome ćemo još razgovarati, do promena će sigurno doći", navela je Grubješić.

Dobar rezultat URS-a gde je imao jake lokalne lidere

Prema njenim rečima, URS je ostvario dobar rezultat tamo gde je imao jake lokalne lidere, koji su na pravi način uspeli da prestave program i ideju te opcije.

Grubješićeva je negirala da je razlog takvom rezultatu okretanje URS centralnoj Srbiji, navodeći da je u Vojvodinu otišla trećina investitora, ali da nije bilo lokalnog lidera koji bi to na pravi način promovisao, već su zasluge za to preuzele druge stranke.

Ona je precizirala da je URS pobedio u Kragujevcu, Zaječaru, Loznici, Pirotu, Rači, Boljevcu, da dvocifrene rezultate ima u Nišu, Prokuplju, Šapcu, Leskovcu, a da je u većini gradova i opština prešao cenzus.

"Na prste jedne ruke možete da nabrojite gde nismo, ali opet to sve nije bilo dovoljno da na republičkom nivou ostvarimo bolji rezultat, jer smo podbacili u Beogradu i Vojvodini", objasnila je Grubješić.

Upitana za ponudu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da svi koji su bili deo njegovog tima, a nisu prešli cenzus, mogu da nastave da sarađuju sa njim, Grubješić je rekla da ne bi bilo fer da stranka koja na izborima nije osvojila potreban broj glasova zadrži političke funkcije.

"Ko god hoće te političke funkcije da zadrži ne može biti član URS-a. Ne možete to bez izbora, koliko god Đilas bio širokogrud. Političke funkcije pripadaju onima koji su nešto osvojili", zaključila je Grubješićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.