Izvor: Glas javnosti, 09.Jun.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

URS izlazi samostalno na naredne izbore

BEOGRAD - Ujedinjeni regioni Srbije (URS), "za sada", nameravaju da samostalno izađu na naredne izbore i sa partnerima iz aktuelne vladajuće većine nisu vođeni razgovori o novim postizbornim koalicijama, izjavila je danas članica Predsedništva URS Maja Gojković.

"O nekim koalicijama nismo razgovarali, jer za sada je stav >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Ujedinjenih regiona Srbije da samostalno izlazimo na izbore, ali videćemo do trenutka raspisivanja izbora", kazala je Gojković na konferenciji za novinare.

Komentarišući razgovore predstavnika URS-a sa liderom Jedinstvene Srbije i gradonačelnikom Jagodine Draganom Markovićem Palmom, Gojković je navela da su sa njim, kao i sa mnogim drugim predstavnicima lokalnih samouprava, razgovori vođeni o podršci peticiji za decentralizaciju, koju je pokrenuo URS.

"Vrata ujedinjenih regiona Srbije otvorena su za sve ugledne čelnike lokalnih sredina. Tako da ostavljamo svim predsednicima opština i gradonačelnicima da razmisle o tome i da se priključe pokretu", kazala je članica predsedništva URS. Gojkovićeva je izrazila veliko zadovoljstvo time što je 516.000 građana podržalo inicijativu URS-a za decentralizaciju i regionalizaciju Srbije. "Građani su podržali izmenu pojedinih zakona koji su do sada kočili razvoj naše države", kazala je Gojković i dodala da sasvim izvesno postoji podrška partnera iz vladajuće većine za usvajanje izmena i dopuna Zakona o finasiranju lokalne samouprave, o čemu će sa 14. juna odlučivati na posebnoj skupštinskoj sednici.

"Sto dvadeset dva potpisa u republičkom parlamentu omogućili su da ta tačka bude 14. juna na zasedanju i sami potpisnici pokazuju da će biti obezbeđena potrebna većina", kazala je Gojković. Gojkovićeva je istakla i značaj usvajanja Zakona o povraćaju imovine loklanim samoupravama, koji je jedan od dokumenata u "evropskoj agendi".

"Nadamo se da će najbolji predlozi koje Radna grapa bude isprofilisala uskoro, u junu, biti na dnevnom redu republičkog parlamenta", kazala je Gojković. Prema njenim rečima još ne postoji podrška za izmenama zakona koje bi omogućile neposredan izbor gradonačelnika i predsednika opštine. Gojković je navela da URS od te ideje neće odustati i izrazila nadu da će ipak biti podrške za njeno usvajanje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.