URS i LDP potrošili u kampanji više nego što su sakupili

Izvor: BKTV News, 25.Jun.2012, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

URS i LDP potrošili u kampanji više nego što su sakupili

Ujedinjeni regioni Srbije (URS) i Liberalno-demokratska partija (LDP) potrošili su u kampanji za nedavne parlamentarne izbore više novca nego što su prikupili, saopšteno je danas iz Agencije za borbu protiv korupcije na osnovu izveštaja koje su predale te stranke.
Zamenik predsednika Odbora Agencije Zlatko Minić rekao je na konferenciji za novinare da su URS i LDP prijavile da su za izbore potrošile više novca nego što su prikupile iz budžeta, donacija i kredita, što je prekršaj.
Minić je rekao da je URS potrošio 458 miliona dinara, a prikupio 55 miliona od donacija, 105 je dobijeno iz kredita a 54 miliona iz budžeta (što je ukupno 214 miliona), dok je LDP potrošio 228 miliona a sakupio 80 miliona, uglavnom iz budžeta.
Prema njegovim rečima, taj problem ne može da se reši iz redovnog finansiranja ili naknadnim zaduživanjem za potrebe predizborne kampanje, jer je ona završena, niti može da se desi da neko od medija, na primer, otpiše dugovanja za televizijske reklame jer bi se to tretiralo kao donacija.
On je dodao da, ako se postupak završi prekršajnim kaznama protiv tih stranaka, sud može da izrekne kazne LDP-u i URS-u u rasponu od novčane do umanjenja dela sredstava koja se izdvajaju iz budžeta za rad tih stranaka.
Prema prelimiranim izveštajima o utrošenim sredstvima u izbornoj kampanji, Demokratska stranka potrošila je 468 miliona dinara a prikupila je 196 miliona iz budžeta, 260 od kredita u Razvojnoj banci Vojvodine, kao i 30 miliona od donacija.
Srpska napredna stranka potrošila je 307 miliona dinara, a prikupila je 212 miliona iz budžeta, 48 miliona od kredita, dok je ostatak prikupila od 2.253 donatora.
Koalicija oko Socijalističke partije Srbije potrošila je 187 miliona koje je prikupila iz budžeta i donacija, dok je Demokratska stranka Srbije potrošila nešto više od 70 miliona, koje je prikupila iz budžeta (68 miliona) i donacija.
Do sada je podneto ukupno 988 izveštaja o troškovima izborne kampanje za parlamentarne, predsedničke, pokrajinske i lokalne izbore.
Izvor: Vesti online
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.