URS: VELIKE RAZLIKE U VOJVODINI

Izvor: Kurir, 29.Nov.2010, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

URS: VELIKE RAZLIKE U VOJVODINI

BEOGRAD - Član Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Tomislav Stantić rekao je danas da je Vojvodina decentralizovan i administrativno uređen region, ali sa velikim razlikama

BEOGRAD - Član Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Tomislav Stantić rekao je danas da je Vojvodina decentralizovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i administrativno uređen region, ali sa velikim razlikama.

On je naveo da je bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika Vojvodine ispod proseka Srbije, dok Beograd ima duplo veći BDP od Vojvodine, a višesruko veći od unutrašnjosti Srbije. To je dokaz da Vojvodina mora još mnogo toga da uradi i da razmišlja o dekoncentraciji, jer, ako je republička vlada bila spremna da jednu od svojih institucija prenese u Sremske Karlovce, zašto to ne bi Vojvodina, rekao je Stantić na konferenciji za novinare URS.

On je ukazao na izrazite razlike između Sente i Čoke, iako ih razdvaja samo reka i naveo da Srbobran, na 20 kilometara od Novog Sada, ima tri puta veću nezaposlenost. "Ako budemo centar u Beogradu zamenili centrom u Novom Sadu, ceo posao decentralizacije i regionalizacije neće biti urađen", zaključio je on.

Član Predsedništva URS Maja Gojković je upozorila da se u Vojvodini javlja "nova opasnost" ekonomskog i fizičkog pražnjenja, kao što je slučaj sa centralnom Srbijom, koja se iseljava u Beograd i jačanje političkog, ekonomskog i administrativnog centra moći u Novom Sadu.

 Rešenje koje nudi URS jeste da se razvoj Vojvodine ubuduće planira, ne samo u administraciji pokrajine, već na lokalnom nivou vlasti.

Prema rečima Gojković, URS se zalažu za jaku lokalnu samoupravu, povraćaj imovine lokalu i jake lokalne lidere.

Ocena URS je da jaki lokalni lideri nedostaju celoj Srbiji i zbog toga, kako je rekla Gojković, se zalažu za izmenu izbornog sistema i povratak neposrednog izbora gradonačelnika i predsednika opština. Takođe, URS očekuju da će na tekućoj sednici Skupštine Srbije biti usvojen Zakon o javnoj svojini.

Funkcioneri URS su rekli da je bivši poslanik Liberalno demokratske partije Slobodan Maraš vratio svoj mandat i pristupio URS, jer je prepoznao kvalitet tog saveza i priklonio se opciji kojoj više veruje, ističući da sa njim očekuju dobru saradnju.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

URS: Velike razlike u standardu u Vojvodini

Izvor: Glas javnosti, 30.Nov.2010, 07:16

BEOGRAD - Član Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Tomislav Stantić rekao je juče da je Vojvodina decentralizovan i administrativno uređen region, ali sa velikim razlikama...On je naveo da je bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika Vojvodine ispod proseka Srbije, dok Beograd...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.