URS: Smanjenje plate činovnicima „potez iz očaja“

Izvor: juGmedia, 16.Maj.2013, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

URS: Smanjenje plate činovnicima „potez iz očaja“

KURŠUMLIJA – Povodom smanjenja plata radnicima u lokalnoj samoupravi u Kuršumliji, URS je izdao saopštenje u kome ovu odluku vlasti objašnjava kao „potez iz očaja“, jer ne uspevaju da isfinansiraju novozaposlene stranačke kadrove.

 “Promena zakona o finansiranju lokalnih samouprava koji je donet 2011 god. nije donela građanima opštine Kuršumlija nikakav boljitak. Na primer, budžet opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Kuršumlija je sa 300 miliona uvećan na neverovatnih 700, ali umesto da se taj novac uloži pametno na razvoj infrastrukture, pomoć najugroženijem sloju stanovništva kao i u druge razvojne projekte, on se u velikoj meri koristi nenamenski i to uglavnom na stranačka zapošljavanja ,odbornika vladajuće većine i njihove bliže rodbine u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima čiji je osnivač opština, kao i u onim preduzećima koja se sufinansiraju iz opštinskog budžeta. Predsednici opština su previše, čak i preterano nezavisni, tako da u velikoj meri neki od njih i zloupotrebljavaju svoje funkcije“, stoji u saopštenju URS -a.

Smanjenje plata za opštinski URS znači da je to samo put da se obezbedi novac za novozaposlene.

„Najsvežiji primer je prinudno smanjenje plata od 10% stalno zaposlenim radnicima u lokalnoj samoupravi u Kuršumliji,  kako bi se nadomestio novac za isplatu zarada novo zaposlenima. Lokalna vlast u Kuršumliji je u zadnjih godinu dana od dolaska na vlast, zaposlila preko 60 ljudi na teret budžeta opštine Kuršumlija. Ovakva, prinudno iznuđena mera, iz očaja, opštinskog rukovodstva, izazvala je ogroman gnev i tihi strajk među radnicima opštine“ , kaže se u saopštenju.

„Priče o uštedi u budžetu kako bi se uštđeni novac preusmerio na socijalna davanja očigledno ne piju vodu, prava i jedina istina je ta da se mora pod hitno obezbediti novac za novoprimljene radnike!  Ne biraju se ni sredstva, a ni način, jer ukoliko se to ne bude uradilo, neće biti dovoljno sredstava za nesmetanu isplatu zarada radnicima“, smatraju u URS.

(Kraj)iva

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.