Skupština o zaštiti poslovne tajne

Izvor: RTS, 14.Sep.2011, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o zaštiti poslovne tajne

Završen načelni pretres o predloženom zakonu o zaštiti poslovne tajne. Poslanici većine opozicinih stranaka smatraju da zakon neće biti primenjiv u Srbiji.

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelni pretres predloženog zakona o zaštiti poslovne tajne, a rad će nastaviti sutra.

Poslanici stranke Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović i Saša Milenić saopštili su da "demonstrativno napuštaju republički parlament".

Milenić je objasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da su se na taj korak odlučili zbog izuzetnog pritiska državnih organa i nezavisnih regulatornih tela da se izmeni sastav Skupštine i da se zakoni retroaktivno primenjuju na izborne rezultate.

Administrativni odbor Skupštine prethodno je dao saglasnost Veroljubu Stevanoviću da može obavljati funkciju predsednika Regionalnog razvojnog saveta za Šumadiju i Zapadnu Srbiju iako je i poslanik u Parlamentu.

Administrativni odbor Skupštine ocenio je da su interpelacije SRS-a o politici prema Kosovu i NATO-u u skladu sa Poslovnikom o radu parlamenta i biće upućene u dalju skupštinsku proceduru predsednici parlamenta.

Interpelacije će nakon toga biti upućene Vladi Srbije, koja ima rok od 30 dana da pošalje odgovor parlamentu. Odgovor vlade trebalo bi da bude na dnevnom redu prve naredne sednice.

Poslanici većine opozicinih stranaka složili su se da predloženi zakon o zaštiti poslovne tajne neće biti primenjiv u Srbiji.

SRS i DSS su saglasne da je predloženi zakon nedorečen i da bi ga trebalo povući iz skupštinske procedure, a radikali su poručili da su predložena rešenja za njih besmislice i da su neprihvatljiva.

Nova zakonska rešenja, prema njihovom mišljenju, pisana su na brzinu, a neće doprineti da poslovna tajna bude zaštićena, niti poboljšanju investicione klime u Srbiji.

Socijalisti su stali u odbranu predloženih rešenja, koje je poslanicima obrazložio ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, a najavili su podršku predloženim rešenjima.

Poslanici SPS su istakli da je poslovna tajna veoma bitna, naročito u oblasti privređivanja, te istakli da je stoga važno definisati njen satatus u međusovnim odnosima.

Predloženim rešenjima se uređuje pravna zaštita poslovne tajne od nelojalne konkurencije, istakli su socijalisti, koji su ukazali da se njima povreda poslovne tajne sankcioniše kao privredni prestup privrednog društva, odnosno odgovornog lica u privrednom društvu.

Skupština je rad počela kasnije nego što je uobičajeno, budući da je Vlada povukla Predlog zakona o rehabilitaciji iz skupštinske procedure, o kome je trebalo da se raspravlja od 10 sati.

Sednica Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, na kojoj je trebalo da bude razmotren izveštaj o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine, odložena je za sutra.

Do odlaganja je ponovo došlo zbog nedolaska predstavnika Ministarstva za Kosovo i Metohiju i članova beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.