Dinkić: Samo Beograd ima nadprosečni BDP

Izvor: S media, 17.Nov.2010, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Samo Beograd ima nadprosečni BDP

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mladjan Dinkić izjavio je danas da jedino Beograd ima bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika veći od republičkog proseka, dok svi ostali delovi zemlje imaju ispodprosečni BDP.

Dinkić je na okruglom stolu "Ko je za regione" rekao da je analiza Republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zavoda za statistiku pokazala da je BDP Beograda prošle godine iznosio 7.260 evra po glavi stanovnika, u Vojvodini je on bio 3.850 evra, a u istočnoj i južnoj Srbiji oko 2.500 evra po glavi stanovnika.

Plate treba povećati i funkcionerima

Prema tim podacima, Vojvodina je prošle godine imala BDP za pet odsto manji od republičkog proseka, a ostali delovi Srbije imali su BDP 30 do 40 odsto ispod proseka.

"U Srbiji postoji potpuno asimetričan centralizovan sistem. Taj model dovodi do toga da bogati vremenom postaju još bogatiji, dok siromašni nastavljaju da siromaše", rekao je Dinkić i ocenio da bi se morao promeniti politički sistem kako bi se smanjile te razlike.

Prema njegovim rečima, Srbiji su potrebna tri nivoa vlasti - centralni, regionalni i lokalni, ali se to još uvek nije dogodilo

zato što bi se "ukinuo politički monopol na centralnom nivou vlasti".

"Decentralizacija Srbije bi donela direktne izbore na svim mestima gde je to moguće, a to bi izabranim osobama donelo mnogo veću nezavisnost i smanjenje negativne selekcije koja je sada prisutna", rekao je Dinkić.

Beta

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić: Samo Beograd ima natprosečan BDP

Izvor: EMportal, 17.Nov.2010

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić izjavio je danas da jedino Beograd ima bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika veći od republičkog proseka, dok svi ostali delovi zemlje imaju ispodprosečni BDP.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.